26 ianuarie 2024

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat prima misiune în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române

Andreea Soare

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat joi, 25 ianuarie, în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române din Marea Neagră, prima misiune specifică de monitorizare şi de cercetare împotriva pericolelor de navigaţie, transmit Forţele Navale Române.

Sursă foto: Forţele Navale Române

Potrivit Forţelor Navale, cea mai nouă capabilitate de luptă din serviciul Forţelor Navale a fost integrată, astfel, în pachetul de forţe pus la dispoziţie pentru desfăşurarea de acţiuni de cercetare a spaţiului maritim din proximitatea litoralului românesc, în vederea identificării minelor marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre.

Alături de vânătorul de mine M 270, au mai desfăşurat joi, 25 ianuarie, misiuni de monitorizare a traficului maritim nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, nava purtătoare de rachete 190 „Pescăruşul” şi remorcherul maritim pentru port şi radă 105 „Vânjosul”, iar un elicopter IAR-330 Puma Naval a executat o misiune de cercetare aeriană şi de observare contra minelor marine în raioane maritime din zona de responsabilitate. 

Activitatea desfăşurată pentru prima dată de vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” se înscrie în seria acţiunilor desfăşurate în mod sistematic de Forţele Navale Române, odată cu adaptarea rapidă a planurilor de activităţi şi procedurilor operaţionale la situaţia actuală de securitate, după declanşarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022. Aceste măsuri au fost luate pentru asigurarea unui răspuns eficient la un mediu divers de ameninţări în spaţiul maritim, contribuind la asigurarea securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice.

Pachetul de forţe pus la dispoziţie de Forţele Navale Române pentru activităţile de monitorizare este format din nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detaşamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) şi un centrul de date pentru lupta contra minelor. Prin rotaţie, navele militare maritime şi elicopterele Puma Naval au planificate activităţi de monitorizare şi cercetare, pentru detectarea şi limitarea pericolului de mine şi pentru asigurarea navigaţiei în siguranţă a tuturor navelor aflate în tranzit către şi dinspre porturile româneşti de la Marea Neagră.

Zona maritimă de responsabilitate a Forţelor Navale Române cuprinde apele teritoriale, zona contiguă şi zona economică exclusivă din Marea Neagră, având o suprafaţă de aproximativ 30.000 km², de două ori mai mult decât suprafaţa Dobrogei. De la începutul conflictului din Ucraina până în prezent, marinarii şi scafandrii militari români au neutralizat cinci mine marine provenite din nordul Mării Negre, dintr-un total de peste 90 de mine marine distruse în bazinul pontic.