Va fi "exit" pentru Brexit la sfârşitul lunii ianuarie 2020?
Sergiu MedarPe 26 iunie 2016 a avut loc, în Marea Britanie, referendumul prin care aceasta alege să părăsească Uniunea Europeană. De atunci a început perioada dură a negocierilor în care ambele părţi au ajuns la un punct al imposibilului. Pe data de 12 decembrie 2019 alegerile anticipate au fost câştigate de conservatori ceea ce l-a confirmat în funcţia de premier pe Boris Johnson, liderul său. Acesta a promis că nu va accepta un Brexit fără acord. Nu se poate spune că negocierile s-au blocat definitiv dar este nevoie ca măcar una din părţi să se arate dispusă să cedeze.

Pe data de 12 decembrie 2019 s-a încheiat un capitol important al demersului, ce părea că nu se mai sfârşeşte, al opţiunii britanicilor în faţa problemei, pe care singuri şi-au creat-o, referitoare la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Victoria în alegerile anticipate, a aparţinut Partidului Conservator condus de Boris Johnson, al cărui mesaj principal campania electorală a fost încheierea pe data de 31 ianuarie a procedurilor Brexit.
Pe data de 26 iunie 2016, a avut loc referendumul în cadrul căruia s-a votat părăsirea Uniunii Europene de către Regatul Unit. Renunţând la o parte din bunăstarea lor, britanicii au ales să nu cedeze parte din suveranitatea statului lor. 17,4 milioane au votat în favoarea ieşirii din Uniune şi 15,1milioane au fost împotrivă. În consecinţă, pe data de 29 martie, fostul prim ministru britanic, Theresa May a înaintat Uniunii Europene notificarea că Marea Britanie se retrage din această organizaţie. Au urmat 21 de luni de negocieri cu UE a unui plan de tranziţie pentru ieşire, iar pe data de 19 martie 2018 acesta a fost finalizat şi înaintat de către Theresa May Parlamentului britanic în vederea aprobării. Uniunea Europeană a acordat Regatului Unit termen până la data de 29 martie 2019 pentru a aproba acordul Brexit. Ulterior au fost acordate o serie de prelungiri ale termenului pentru semnarea sa: 31 octombrie 2019 şi 31 ianuarie 2020. Nereuşind să obţină votul parlamentului, pe data de 7 iunie 2019, Theresa May şi-a dat demisia. Au avut loc alegeri anticipate, au câştigat conservatorii şi Boris Johnson a fost reconfirmat prim ministru cu o majoritate confortabilă.
Partidul Conservator s-a exprimat nu numai pe timpul campaniei electorale, dar şi înainte de aceasta, pentru Brexit, inclusiv fără acord, în timp ce Partidul Laburist, prin liderul său Jeremy Corbin au fost destul de confuz în mesaje. Opoziţia laburistă nu dorea ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi solicita un nou referendum. Corbin a venit, în timpul campaniei electorale, cu propuneri care depăşeau cadrul democraţiei liberale. Faptul că Partidul Laburist a pierdut alegerile este echivalent cu respingerea unui eventual nou referendum şi, în acelaşi timp un puternic mesaj transmis de populaţia Regatului Unit pentru o ţară cu un viitor, în condiţii de suveranitate sporită, care respectă drepturile şi libertăţile democraţiei liberale.
Rezultatul alegerilor anticipate din 12 decembrie a eliminat o serie de opţiuni ale Marii Britanii. Conform datelor din prezent opţiunile Marii Britanii puse în discuţie au fost:
- Brexit fără acord (No deal Brexit)
- Brexit dur (Hard Brexit)
- Brexit care respectă propunerea de acord a fostului premier, Theresa May
- Renegocieri, neacceptate de UE
- Un nou referendum. Conform rezultatului alegerilor anticipate, nu mai este cazul.
- Renunţarea la Brexit, variantă pe care rezultatul alegerilor din 12 decembrie o face imposibilă
Consecinţe ale unui Brexit fără acord
Un Brexit fără acord presupune ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord de liber schimb ceea ce presupune obligativitatea plăţii taxelor în schimburile comerciale cu alte state europene. Preţul de export al produselor britanice va creşte afectându-i pe exportatori. De asemenea, va creşte preţul de import al produselor din UE. O treime din produsele alimentare sunt importate din state membre ale Uniunii Europene. Va creşte, de exemplu, cu 74% preţul la tutun, cu 22% la sucul de portocale şi cu 10% la automobile. Acestea vor duce la creşterea inflaţiei şi de aici scăderea nivelului de trai al populaţiei. Aceasta în condiţiile în care producţie locală de alimente a scăzut din cauza efectelor schimbărilor climatice.
Se vor înăspri controalele vamale ceea ce va duce la creşterea timpilor de aşteptare la intrarea/ieşirea din ţară a tuturor produselor.
În cazul unui Brexit fără acord, Irlanda de Nord va rămâne în Regatul Unit pe când Irlanda va rămâne în Uniunea Europeană. Va fi reinstaurată o frontieră între cele două state ceea ce presupune aplicarea regulilor Shengen ca şi a taxelor vamale între cele două state surori. Aceste măsuri vor putea creşte riscurile de reaprindere a conflictului între acestea. Acel conflict a fost stins tocmai prin eliminarea frontierei dintre cele două ţări. 30.000 de lucrători trec zilnic graniţa pentru a se duce la muncă. Aceştia ar trebui acum să treacă prin vamă.
Acestea sunt numai câteva din motivele pentru care varianta Brexit fără acord a fost folosită de Boris Johnson doar ca mijloc de presiune pentru încheierea unui acord cu UE, în realitate premierul neconcepând o asemenea variantă.
Marea Britanie va fi obligată să plătească Uniunii Europene, pentru ieşire, suma de 50,7 miliarde $. Va fi obligată să asigure toate drepturile cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care trăiesc pe teritoriul său.
Consecinţe ale unui Brexit dur (Hard Brexit)
Un Brexit dur este ca şi un Brexit fără acord care include un acord de schimburi comerciale între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
Această variantă de ieşire va fi dezastruoasă pentru centrul financiar din Londra. Întrucât limba engleză nu va mai fi limbă oficială în cadrul UE, nici în mediul bancar european aceasta nu va mai fi folosită. Prin renunţarea la centrul bancar al Uniunii Europene se vor pierde 5.000 de locuri de muncă ce vor duce la uriaşe pierderi în domeniul real estate.
Companiilor britanice li se va interzice să participe la licitaţii pentru contracte publice în statele membre UE.
Unele dintre cele mai mari pierderi se vor înregistra în domeniul serviciilor. Va creşte costul la serviciile bancare, al transportului aerian, internet şi servicii telefonice.
Alături de aspectele legate de Irlanda şi Irlanda de Nord, Regatul Unit ar putea pierde şi Scoţia, care, probabil, prin referendum, va resolicita despărţirea de Regat pentru a rămâne în Uniunea Europeană.
Brexit conform acordului Theresa May
În conformitate cu această variantă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Vamală a UE, pe timp nelimitat. Nu vor fi impuse taxe la export/import. Criticii fostului premier, vor extinderea pentru Regatul Unit a libertăţii de încheiere de contracte de liber schimb cu state aflate în afara UE.
Cele peste 3 milioane de cetăţeni ai UE care lucrează în Marea Britanie vor putea să continue munca fără altă viză de lucru. Aceleaşi drepturi le vor avea şi britanicii care lucrează în statele membre ale Uniunii Europene.
Marea Britanie va permite aplicarea legilor Curţii Europene de Justiţie şi a legislaţiei UE, dar, nefiind membră a UE, nu va participa la votarea legilor. Acestea vor fi transformate în legi ale Regatului Unit care vor fi aprobate sau amendate.
Conform acordului convenit de Theresa May cu Uniunea Europeană nu se va stabili nici o frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord. Acest document se află şi în prezent pe masa Parlamentului Britanic supus fiind aprobării sale.
Conform acordului, Marea Britanie nu va putea restricţiona libera circulaţie a persoanelor din Uniunea Europeană. Acesta a fost, de fapt, principalul motiv pentru care britanicii şi-au dorit Brexitul.
Consecinţe ale unui Brexit fără acord pentru Uniunea Europeană
Votul pentru Brexit a cauzat mai ales de evitarea imigraţiei necontrolate în Marea Britanie a impulsionat mişcările politice anti-imigraţioniste din întreaga Europă. În cazul în care aceste partide ajung la putere în Franţa sau Germania, lucru posibil, acestea vor solicita, probabil, retragerea statelor lor din UE, pe model Brexit, şi puternica organizaţie economică europeană s-ar putea dizolva. În faţa unei asemenea perspective, după cum arată ultimele sondaje de opinie, creşte, însă, coeziunea statelor membre ale UE. Multe state europene şi-au adus aminte că, de mai multe ori, Marea Britanie a blocat propuneri de legislaţii europene, mai ales în domeniul securităţii.
Din punct de vedere economic statele UE vor suferi pierderi datorate descurajării importurilor de produse din ţările lor. Probabil că Germania va fi cea mai dezavantajată întrucât va fi afectată industria de automobile, pentru care se vor creşte taxele de import cu 10% ceea ce va duce la creşterea preţului şi la descurajarea cererii.
Consecinţe ale unui Brexit fără acord pentru SUA
Întrucât un Brexit fără acord va duce, probabil, la o scădere drastică a lirei va creşte valoarea dolarului şi de aici modificări la bursa financiară. Acestea vor face ca acţiunile americane să crească şi de aici descurajarea investitorilor străini.
Exporturile SUA către Marea Britanie vor deveni mai scumpe şi de aici scăderea volumului acestora, mai ales în domeniul alimentar dar şi al industriilor cu tehnologii avansate. Nu trebuie uitat faptul că Regatul Unit este a patra direcţie de export pentru produsele americane.
Votul pentru Brexit este în fapt un vot împotriva globalizării, cu consecinţe greu de anticipat. Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană are efecte globale. Practic nu este ţară care să nu fie afectată de această decizie.
După realegerea sa ca prim ministru al Marii Britanii, Boris Johnson a promis că un Brexit fără acord sau un Brexit dur nu sunt opţiuni aflate pe masa guvernului. Se poate considera că aceste variante, deseori clamate de conservatori, au fost doar mijloace de presiune atât pe plan intern cât şi pe plan extern.
Probabil că Boris Johnson va continua negocierile cu UE, pe baza propunerii Theresei May, pentru a obţine şi alte avantaje. Termenul de 31 ianuarie pentru finalizarea acestuia este însă foarte scurt şi este posibilă o nouă amânare, întrucât un Brexit fără acord nu convine niciuneia dintre părţi. Şi ei ştiu asta!
Răspunsul la întrebarea din titlu este: Nu, până la “ Exit”, Brexit continuă!
