13 septembrie 2023

Ursula von der Leyen: Ucraina a făcut „paşi mari”, dar mai e mult înainte de aderarea la UE

Petru Mazilu

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că deşi Ucraina a făcut „paşi importanţi”, mai este multă muncă înainte de aderarea la UE.

Sursă foto: Hepta

Ucraina a făcut „paşi mari” către aderarea la Uniunea Europeană de la obţinerea statutului de candidat în 2022, a spus Ursula von der Leyen în discursul său anual de miercuri, potrivit Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat Parlamentului European de la Strasbourg, în timp ce membrii UE încep să dezbată dacă vor acorda Ucrainei un început formal pentru negocierile de aderare la UE. Discuţiile ar putea fi purtate în cadrul unui summit al UE din decembrie.

„Ştim că acesta nu este un drum uşor. Accesul este bazat pe merite ... Este nevoie de muncă grea şi de conducere. Dar deja sunt multe progrese. Am văzut paşii mari pe care Ucraina i-a făcut deja de atunci", a declarat Ursula von der Leyen.

Parlamentarii UE au aplaudat în timp ce von der Leyen a spus că viitorul Ucrainei, Moldovei şi ţărilor din Balcanii de Vest „este în uniunea noastră”. Totuşi, ea a adoptat un ton mai prudent atunci când a vorbit despre posibila candidatură a Georgiei.

„Ştiu cât de importantă este perspectiva UE pentru atât de mulţi oameni din Georgia", a spus ea, fără a menţiona clar perspectiva aderării Georgiei.

Ursula von der Leyen a mai spus că blocul trebuie să se pregătească pentru a putea integra noi state membre.

Charles Michel, un alt oficial de top al UE, a declarat recent că UE trebuie să fie pregătită pentru noi membrii până în 2030. Această dată a fost respinsă de mai multe ţări membre.