30 noiembrie 2022

Ursula von der Leyen: peste 20.000 de civili şi 100.000 de militari ucraineni au murit în timpul războiului. Pierderile Ucrainei din cauza invaziei lui Putin se ridică la 600 miliarde de euro

Florin Jipa

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că peste 20.000 de civili şi 100.000 de militari ucraineni au murit în timpul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, într-un video postat pe site-ul instituţiei, arată The Guardian. Această parte a fost însă ulterior eliminată din transcriere şi decupată din videoclip.

Sursă foto: SMG Ucraina

„Invazia Rusiei în Ucraina a adus moartea, devastarea şi suferinţa de nedescris. Ne amintim cu toţii de ororile din Bucha. Se estimează că peste 20.000 de civili şi peste 100.000 de militari ucraineni au fost ucişi până în prezent, a declarat oficialul UE".

Totodată, Ursula von der Leyen a precizat că pierderile materiale ale Ucrainei din cauza invaziei Rusiei se ridică la 600 miliarde euro, iar Rusia şi oligarhii trebuie să compenseze această sumă pentru refacerea ţării.

Până în prezent, Uniunea Europeană a blocat 300 de miliarde de euro ai Băncii Centrale a Rusiei şi alţi 19 miliarde de euro de la oligarhi ruşi.

De asemenea, Uniunea Europeană va încerca să înfiinţeze o instanţă, susţinută de ONU, care să investigheze şi să urmărească penal crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În timpul zilei de astăzi, Dana Spinant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a revenit cu o completare: 100.000 se referă la pierderile totale, adică morţi, răniţi şi dispăruţi, arată The Kiev Independent.