27 noiembrie 2018

Ursula vn der Leyen, ministrul german al Apărării: Rusia să elibereze marinarii ucraineni

Marinela Sarbu

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a cerut marţi Rusiei să elibereze marinarii ucraineni capturaţi duminică şi a declarat că ambele părţi ar trebui să demonstreze că încearcă să liniştească situaţia, relatează Reuters.

Rusia a capturat trei nave ucrainene şi echipajul acestora, determinându-l pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, să afirme că există o ameninţare "extrem de gravă" a unei invazii ruseşti.

Von der Leyen a declarat în cadrul Conferinţei de Securitate de la Berlin că circumstanţele producerii incidentului nu au fost încă pe deplin înţelese, dar este esenţial să se evite situaţia care poate să scapă de sub control.

"Este vorba despre chestiunea respectului pentru integritatea teritorială şi despre voinţa de a nu lăsa disputele să escaladeze", a spus ea.

"Kremlinul a încălcat aceste reguli şi principii în ultimii ani. În această situaţie actuală, ambele părţi, atât Rusia cât şi Ucraina, trebuie să demonstreze că în mod activ contribuie la reducerea tensiunilor", a adăugat von der Leyen.

Ea a spus că navele confiscate şi marinarii trebuie eliberaţi. "Ucraina trebuie să furnizeze dovezi cu privire la evenimentele exacte. Rusia trebuie să asigure libera trecere pe căile navigabile şi nu ar trebui să acţioneze în mod disproporţionat", a adăugat ea.

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit luni cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi a dialogului, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt.