16 iulie 2018

UPDATETrump spune că tensiunile SUA-Rusia sunt cauzate de "nechibzuinţa,stupiditatea" Washingtonului

Mircea Olteanu

(Adaugă informaţii)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că relaţiile Washingtonului cu Moscova nu au fost niciodată atât de tensionate, situaţia fiind cauzată de "anii de nechibzuinţă şi stupiditate" din partea SUA şi de "vânătoarea falsă de vrăjitoare" declanşată în legătură cu ingerinţele Rusiei.

"Relaţia noastră cu Rusia nu au fost NICIODATĂ (sic!) atât de proaste, din cauza anilor de nechibzuinţă şi stupiditate din partea SUA, iar acum, vânătorii false de vrăjitoare", a scris Trump pe Twitter, cu doar câteva ore înainte de întrevederea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Actualul lider de la Casa Albă l-a acuzat pe predecesorul său, Barack Obama, că nu ar fi acţionat în legătură cu informaţiile privind ingerinţele ruse întrucât credea că democrata Hillary Clinton va câştiga alegerile prezidenţiale.

"Preşedintele Obama a crezut că Hillary cea Necinstita va câştiga scrutinul, aşa că atunci când a fost informat de FBI despre ingerinţele Rusiei, a spus că nu este posibil să se întâmple aşa ceva, că nu e mare lucru & nu a făcut NIMIC (sic!) în legătură cu asta. Când am câştigat eu, a devenit o mare chestie şi (a fost declanşată) vânătoarea falsă de vrăjitoare, condusă de Strzok!", a mai afirmat Trump într-un alt mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele SUA a făcut referire la Peter Strzok, un agent FBI implicat în ancheta privind ingerinţele Rusie, care în mai multe mesaje private şi-a exprimat opoziţia clară faţă de Trump.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, din ianuarie 2017, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.