27 ianuarie 2023

Update Atac terorist la o sinagogă din Ierusalim: 8 morţi şi 10 răniţi

Mihai Draghici

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri seară, în urma unui incident armat produs la periferia oraşului Ierusalim, pe fondul tensiunilor extreme din ultimele zile ca reacţie la o operaţiune militară israeliană în Cisiordania.

Sursă foto: Twitter
Un militant islamist a deschis focul în faţa unei sinagogi din colonia evreiască Neve Yaakov, situată la periferia nord-estică a oraşului Ierusalim.
 
Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar alte 12 sunt rănite, unele fiind în stare critică, afirmă surse medicale citate de site-ul Ynetnews.com.
 
Autorul atacului a fost împuşcat mortal de agenţi ai serviciilor de securitate israeliene.
 
La locul atentatului au intervenit numeroase echipaje medicale şi membri ai forţelor speciale israeliene.
 
Atacul a fost salutat de grupul militant palestinian Jihadul Islamic. "Atacul armat este un semnal că Cisiordania şi Fâşia Gaza sunt unite împotriva inamicului israelian", a declarat un lider al grupului islamist.
 
Atentatul intervine în contextul tensiunilor extreme generate de un raid militar israelian efectuat joi în oraşul Jenin, situat în Cisiordania, soldat cu cel puţin nouă morţi.
 
Grupuri islamiste din Fâşia Gaza au lansat cel puţin şase rachete, în cursul nopţii de joi spre vineri, spre sudul Israelului, dar nu s-au înregistrat victime. În replică, armata israeliană a bombardat vineri dimineaţă poziţii din Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul mişcării fundamentaliste Hamas.