12 iulie 2018

UPDATE 5/ Corespondenţă MAS de la Bruxelles: Preşedintele Trump şi-a anulat toate întâlnirile bilaterale/ Discuţiile pe finanţarea Apărării continuă, dar sunt într-un stadiu critic /Reuniunea Consiliului Nord Atlantic s-a încheiat

Gheorghe Tibil

Preşedintele Donald Trump şi-a anulat joi toate întâlnirile bilaterale planificate în marja summit-ului NATO.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Trump avea planificate întâlniri cu preşedinţii României, Azerbadjan-ului, Georgiei.

Preşedintele american urma să discute cu preşedintele Iohannis despre colaborarea bilaterală în cadrul parteneriatului strategic româno-american, inclusiv pe dimensiunea de apărare.

Surse oficiale au confirmat  reluarea discuţiilor pe finanţarea apărării, cel mai sensibil subiect de pe agenda summit-ului, în cursul dimineţii de 12 iulie.

Reuniunea dedicată securităţii la Marea Neagră a fost întreruptă, Georgia şi Ucraina au părăsit sala de şedinţe ( după care întâlnirea s-a încheiat rapid) iar aliaţii continuă discuţiile pe tema respectării angajamentului de alocare a 2% pentru apărare, într-un format mai restrâns (1 plus 1, şeful delegaţiei / preşedinte sau premier şi ambasador la NATO).

Subiectul are legătură şi cu solicitarea formulată de preşedintele Trump în reuninea Consiliului Nord Atlantic din 11 iulie, prin care a cerut aliaţilor să ia în calcul necesitatea de finanţare a apărării la nivelul unui procent de 4% din PIB!

Sensibiliatea dezbaterilor este confirmată de formatul restrâns în care se desfăşoară acestea, atipic pentru reuniunile Consiliului Nord-Aatlantic la acest nivel, care au loc de obicei în formula şeful delegaţiei plus 4 sau chiar 5 membri pentru fiecare delegaţie aliată.

Reluarea discuţilor pe cheltuielile militare, la iniţiativa preşedintelui american, reprezintă şi cauza pentru care acesta şi-a anulat reuniunile bilaterale de joi, inclusiv cea cu preşedintele Iohannis.

Surse au confirmat stadiul critic al dezbaterilor, în sensul că preşedintele Trump a solicitat aliaţilor un angajament ferm şi imediat pentru finanţarea apărării la nivelul de 2% din PIB, inclusiv prin devansarea termenului 2024 prevăzut în Defence Pledge adoptată în Ţara Galilor.

La această oră, reuniunea Consiliului Nord Atlantic s-a încheiat.