03 octombrie 2018

Unul din suspecţii în cazul Skripal l-a ajutat pe Ianukovici să fugă în Rusia

Teodora Marinescu

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat marţi că unul din suspecţii în cazul Skripal a fost identificat în Ucraina ca fiind cel care l-a ajutat pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici să fugă în Rusia în urma protestelor din 2014, relatează site-ul agenţiei Reuters.

La începutul lunii septembrie, procurorii britanici au acuzat doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov, de atacul neurotoxic comis în luna martie în oraşul Salisbury, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia.

Avakov nu a specificat care din cei doi suspecţi l-au ajutat pe Ianukovici să fugă în Rusia. Declaraţia acestuia a fost făcută în urma unei întâlniri cu un ministru britanic.

Purtătorul de cuvânt al ministrului ucrainean de Interne a refuzat să dea mai multe detalii.

Un avocat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici a negat anterior că suspectul în cazul Skripal l-a ajutat pe acesta să fugă în Rusia în 2014.

"Ministrul de Interne Arsen Avakov a menţionat că unul dintre suspecţii în atacul din Salisbury, un ofiţer GRU din Federaţia Rusă, a fost recunoscut în Ucraina ca fiind persoana implicată în transportarea fostului preşedinte Ianucovici din Ucraina", se arată în comunicat.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecţi susţin că au vizitat oraşul Salisbury, dar ”în calitate de turişti”.