14 noiembrie 2019

Universitatea Naţională de Apărare revine la Armată

Monitorul Apărării şi Securităţii

Statul Major al Apărării a preluat coordonarea Universităţii Naţionale de Apărare.Una dintre primele decizii luate de noul ministru al apărării naţionale, Ionel-Nicolae Ciucă, a fost aceea de a trece Universitatea Naţională de Apărare şi Academia Tehnică Militară sub controlul Statului Major al Apărării.

Sursă foto: Mediafax

De mai bine de un deceniu, Universitatea Naţională de Apărare a fost în coordonarea mai multor departamente sau a Secretariatului General al ministerului, iar Academia Tehnică Militară a fost în coordonarea Departamentului pentru Armamente. Şefii Statului Major General (al Apărării) au solicitat miniştrilor ca instituţiile de învăţământ superior să fie sub controlul structurii care ştie cel mai bine nevoile de pregătire, poate contribui la îmbunătăţirea educaţiei şi instruirii prin implicarea comandanţilor şi experţilor din structurile proprii, dar nu au obţinut răspunsul dorit. În fapt, cei care s-au opus au fost chiar cei din conducerea instituţiilor de învăţământ, mulţi dintre ei cu multe conexiuni politice.

Prin decizia luată, ministrul Ciucă demonstrează că din noua poziţie „lucrurile nu se văd altfel”, aşa cum s-a întâmplat în situaţii similare. A readus instituţiile de învăţământ superior acolo unde le este locul. Un prim pas pentru reformarea acestor instituţii şi adaptarea lor la cerinţele forţelor armate interoperabile cu celelalte forţe din NATO, care să răspundă provocărilor noului mediu de securitate.

Această decizie are o semnificaţie deosebită, cu atât mai mult cu cât a fost luată în săptămâna în care s-au aniversat 130 de ani de la deschiderea cursurilor la Şcoala Superioară de Război, prima instituţie de învăţământ creată pentru formarea ofiţerilor de stat major.

Evenimentul a fost discret, la fel ca şi cel de decorare a Drapelului de luptă al Statului Major al Apărării, cu ocazia aniversării a 160 de ani. Presa, deşi invitată, nu a considerat că evenimentul ar reprezenta un interes din punct de vedere mediatic.