19 decembrie 2018

Uniunea Europeană vrea să continue dialogul cu Polonia pentru depăşirea problemelor privind statul de drept

Mihai Draghici

Uniunea Europeană va continua dialogul cu Polonia pentru soluţionarea problemelor privind aplicarea principiilor statului de drept, a anunţat miercuri Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Euro şi Dialog Social.

"Vom continua dialogul cu Polonia în virtutea Articolului 7", a declarat Valdis Dombrovskis, citat de agenţia Reuters.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, luni, că Polonia trebuie să suspende imediat o nouă lege controversată privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), a anunţat că se va conforma deciziei.

"Polonia va trebui să prezinte până pe 17 ianuarie un raport privind implementarea deciziei judiciare, iar noi vom face o evaluare a situaţiei", a spus Dombrovskis.

În octombrie, Curtea de Justiţie a UE a cerut Poloniei să oprească reformele din sistemul judiciar şi să reinstaleze în funcţii judecătorii pensionaţi anticipat.

Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.