29 august 2019

Uniunea Europeană va proteja interesele cetăţenilor şi companiilor în orice condiţii generate de Brexit, afirmă Michel Barnier

Mihai Draghici

Uniunea Europeană va continua să îşi protejeze interesele şi pe cele ale cetăţenilor europeni în orice condiţii generate de ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat joi Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit.

"Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va ieşi din UE pe 31 octombrie. În toate circumstanţele, UE va continua să protejeze interesele cetăţenilor şi companiilor, precum şi condiţiile de pace şi stabilitate pe Insula Irlanda. Este datoria şi responsabilitatea noastră", a declarat Michel Barnier joi prin Twitter.

Iniţiativa premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului pentru a facilita producerea unui Brexit fără acord este "o lovitură de stat", a declarat miercuri seară John McDonnell, unul dintre liderii Partidului Laburist, aflat în opoziţie. "Să nu ne lăsăm înşelaţi - aceasta este o lovitură de stat britanică", a declarat John McDonnell, unul dintre liderii Partidului Laburist.

Sute de mii de britanici au semnat deja o petiţie pentru anularea deciziei de suspendare a Parlamentului.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a aprobat, miercuri, cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului, facilitând astfel producerea Brexit fără niciun acord. "Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019 (...)", se arată într-un comunicat oficial.

Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

Jean-Claude Juncker, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, i-a reiterat marţi seară premierului britanic, Boris Johnson, că Acordul Brexit nu va fi renegociat.

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pe tema Brexit, a denunţat, miercuri seară, decizia premierului britanic, Boris Johnson, de a suspenda Parlamentul de la Londra, afirmând că este o acţiune "sinistră". "Preluarea din nou a controlului asupra ţării nu a părut niciodată mai sinistră. În calitatea de parlamentar, sunt solidar cu cei care luptă să le fie auzite vocile. Suprimarea dezbaterilor privind decizii profunde este improbabil să contribuie la o relaţie viitoare stabilă între UE şi Marea Britanie", a declarat Guy Verhofstadt.

În contextul crizei politice de la Londra, Ruth Davidson a demisionat din funcţia de lider al filialei din Scoţia a Partidului Conservator.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.