23 iunie 2019

Uniunea Europeană va impune sancţiuni Turciei dacă va continua proiectul de explorare a gazelor în Cipru

Andrei Vacaru

Uniunea Europeană a avertizat Turcia că riscă impunerea unor sancţiuni dacă va continua activităţile de „forare ilegală” în apele teritoriale ale Ciprului, informează BBC.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la Bruxelles că acţiunile Turciei sunt „total inacceptabile”, după ce Ankara a lansat un proiect de explorare a resurselor de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, în largul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, entitate recunoscută doar de Turcia.

Consiliul European a făcut apel la Turcia „să dea dovadă de reţinere, să respecte suveranitatea Ciprului şi să se abţină de la orice astfel de acţiune”.

În replică, autorităţile de la Ankara au informat că explorările au loc în zona platoului continental al Turciei, cu respectarea legislaţiei internaţionale.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat că sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-ar putea impune Turciei „sunt împotriva companiilor şi persoanelor fizice, precum şi o posibilă îngheţare a procesului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi măsuri cu consecinţe economice semnificative”. „Acestea vor fi impuse în cazul în care Turcia nu îşi întrerupe operaţiunile ilegale din zona economică exclusivă a Ciprului”, a adăugat acesta.

Ciprul face parte din Uniunea Europeană, însă legislaţia comunitară este suspendată în zona de nord a insulei, care formează aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia.