08 ianuarie 2019

Uniunea Europeană sancţionează un serviciu secret din Iran / Teheranul acuză ţări europene că le oferă adăpost "teroriştilor"

Mihai Draghici

Uniunea Europeană a blocat activele Serviciului iranian de informaţii şi a doi agenţi, în contextul în care Olanda a acuzat Iranul de asasinarea a doi disidenţi, iar Franţa şi Danemarca au denunţat o serie de comploturi iraniene în Europa, în timp ce Teheranul a acuzat UE că protejează "terorişti".

"UE a decis impunerea de sancţiuni asupra Serviciului iranian de Informaţii după comploturi de asasinare pe teritoriul Europei. Este un semnal puternic că UE nu va accepta astfel de comportamente în Europa", a declarat Anders Samuelsen, ministrul danez de Externe, citat de agenţia Reuters.

Serviciile secrete iraniene sunt implicate în asasinarea a doi disidenţi pe teritoriul Olandei, au acuzat marţi autorităţile olandeze. "Autorităţile olandeze au indicii puternice că Iranul a fost implicat în asasinarea a doi cetăţeni olandezi de origine iraniană în Almere, în 2015, şi în Haga, în 2017. Aceste persoane erau opozanţi ai regimului iranian", a transmis marţi Stef Blok, ministrul olandez de Externe.

Într-o scrisoare comună, reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Danemarcei, Olandei şi Belgiei au exprimat "preocupări grave privind probabila implicare a Iranului în activităţi ostile pe teritoriul UE". "Iranul a fost informat că implicarea în aceste probleme este total inacceptabilă şi că aceste acţiuni trebuie să înceteze imediat; nu pot fi excluse noi sancţiuni", se arată în scrisoare.

Este prima dată când Bruxellesul decide impunerea de sancţiuni Iranului după anularea unor măsuri punitive în contextul semnării Acordului nuclear internaţional în 2015.