13 decembrie 2018

Uniunea Europeană reiterează că Acordul Brexit nu va fi renegociat

Mihai Draghici

Uniunea Europeană a transmis, joi, Marii Britanii că Acordul pe tema Brexit nu va fi în niciun caz renegociat, reiterând poziţia transmisă în ultimele zile, informează EUObserver.

Uniunea Europeană nu pregăteşte niciun document pentru flexibilizarea statutului special al provinciei britanice Irlanda de Nord, au declarat surse diplomatice europene în contextul summitului Consiliului European.

Theresa May speră că va obţine, la reuniunea de la Bruxelles, concesii privind statutul special al Irlandei de Nord, prin renegocierea Acordului Brexit.

Deşi majoritatea membrilor Partidului Conservator îşi menţin încrederea în premierul Theresa May, criza polică gravă de la Londra nu s-a încheiat, iar Acordul Brexit probabil va fi respins de Camera Comunelor dacă nu va fi renegociat.

Uniunea Europeană a semnalat că nu va accepta renegocierea Acordul semnat cu Marea Britanie pe tema Brexit. Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Theresa May a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eşec.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină aprobarea acordului.