28 mai 2019

Uniunea Europeană reiterează că Acordul Brexit nu va fi renegociat

Mihai Draghici

Uniunea Europeană nu va renegocia proiectul de Acord Brexit elaborat împreună cu Marea Britanie, a reiterat marţi seară, la summitul de la Bruxelles, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

"Este foarte clar că nu va exista o renegociere" a Acordului Brexit, a declarat Jean-Claude Juncker, conform site-ului Politico.eu.

Cu puţin timp înainte de începerea summitului UE de la Bruxelles, premierul britanic Theresa May a declarat că problema Brexit va intra în sarcina succesorului său, care va trebui să accepte o poziţie "de compromis".

Theresa May a anunţat săptămâna trecută că va demisiona din funcţiile de lider al Partidului Conservator şi de premier al Marii Britanii pe 7 iunie, în contextul impasului politic generat de Brexit, urmând să rămână la conducerea Guvernului până la desemnarea succesorului său.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.