08 august 2018

Uniunea Europeană răspunde sancţiunilor americane prin actualizarea „Statutului de blocaj”

Tudor Ionescu

Uniunea Europeană a actualizat „Statutul de blocaj” („Blocking statute”) faţă de sancţiunile americane impuse Iranului, prin includerea în lista prevăzută de Statut a sancţiunilor intrate în vigoare pe 6 august, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Comisia a indicat că actualizarea a fost efectuată atât pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Planul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA) - cunoscut şi sub numele de Acordul Nuclear -, dar şi pentru a atenua eventualele efecte ale sancţiunilor americane asupra companiilor europene care vor continua să opereze în Iran.

„Suntem hotărâţi să protejăm operatorii economici europeni implicaţi în afaceri legale cu Iranul”, a precizat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Statutul de blocaj a fost anunţat pentru prima oară la mijlocul lunii mai de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deşi legea există încă din 1996.

Aceasta este menită să împiedice recunoaşterea oricăror decizii judecătoreşti luate de instanţele americane în urma cărora ar putea fi impune penalităţi companiilor europene ca urmare a nerespectării sancţiunilor. De asemenea, ar permite recuperarea pierderilor rezultate de pe urma sancţiunilor, chiar de la entităţile care le-au impus, în speţă Statele Unite.

Cu toate acestea, compania germană Daimler a anunţat deja că-şi va sista activitatea din Iran. În astfel de situaţii, Statutul de blocaj oferă statului din care compania provine - in cazul de faţă, Germania - posibilitatea de a decide dacă vor fi impuse penalităţi companiilor care nu i-au respectat prevederile, precum şi modul de aplicare al acestora.

Excepţii de la prevederile Statutului de blocaj pot fi făcute, însă doar cu acordul Comisiei Europene.

Altfel spus, companiile europene care operează în Iran au de ales în a risca să li se impună penalităţi de către Statele Unite, în cazul nerespectării sancţiunilor reimpuse Iranului, sau de către Uniunea Europeană, în cazul nerespectării Statutului de blocaj.