29 ianuarie 2019

Uniunea Europeană îndeamnă Facebook, Google şi Twitter să contracareze dezinformarea, înaintea scrutinului europarlamentar

Mihai Draghici

Comisia Europeană a îndemnat, marţi, companiile Facebook, Google şi Twitter să intensifice acţiunile pentru contracararea campaniilor care au rolul dezinformării, în contextul apropierii alegerilor europarlamentare.

"Comisia Europeană a prezentat astăzi primele rapoarte elaborate de semnatarii Codului de practici antidezinformare semnat în octombrie 2018. Comisia Europeană salută progresele înregistrate, dar îndeamnă ţările semnatare să intensifice eforturile în perspectiva alegerilor europarlamentare", a transmis marţi Executivul UE, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Astăzi, Google, Facebook, Twitter, Mozilla şi asociaţiile comerciale reprezentând sectorul publicităţii au prezentat primele rapoarte referitoare la măsurile pe care le iau pentru a se conforma Codului de practici privind dezinformarea. Au fost unele progrese, în principal în eliminarea conturilor false şi în limitarea vizibilităţii website-urilor care promovează dezinformarea. Cu toate acestea, sunt necesare acţiuni suplimentare pentru asigurarea transparenţei reclamelor politice până la începerea campaniei pentru alegerile în statele membre UE, pentru a permite accesul adecvat la datele platformelor în scopul cercetării şi pentru a asigura cooperarea corespunzătoare între platforme şi statele membre prin puncte de contact, în Sistemul de alerte rapide", precizează Comisia Europeană.

"Dată fiind apropierea alegerilor europene, orice progres făcut în combaterea dezinformării este binevenit. Dar trebuie să mergem mai departe şi mai rapid până în luna mai. Nu vreau să ne trezim după alegeri şi să ne dăm seama că ar fi trebuit să facem mai mult", a declarat Julian King, comisarul UE pentru Securitate.