13 mai 2019

Uniunea Europeană face apel la încetarea imediată a ostilităţilor în Libia

Teodora Marinescu

Toate părţile implicate în conflictul din Libia trebuie să înceteze imediat atacurile şi să revină la negocierile coordonate de ONU, a cerut luni Uniunea Europeană, numind situaţia o ameninţare la adresa securităţii internaţionale, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"UE face apel la toate părţile să înceteze atacurile şi să coopereze cu Naţiunile Unite pentru a asigura încetarea ostilităţilor", au afirmat miniştrii de Externe ai statelor UE printr-un comunicat.

"Le cerem de asemenea să nu se asocieze cu actele de terorism şi elementele criminale implicate în conflict, cât şi de cei suspectaţi de crime de război, inclusiv indivizi menţionaţi de Consiliul de Securitate al ONU", se mai arată în comunicat.

Confruntări militare de amploare au loc de câteva săptămâni la periferia capitalei Libiei între grupul paramilitar Armata Naţională Libiană, condus de mareşalul Khalifa Haftar, şi trupele Guvernului de uniune naţională recunoscut de comunitatea internaţională. Conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 454 de persoane au fost ucise, iar alte peste 2.000 au fost rănite în confruntări.

Peste 50.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor, a comunicat Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare, exprimând "preocupare" din cauza numărului mare de persoane sinistrate.