22 noiembrie 2018

Uniunea Europeană denunţă decizia Ungariei de a-i acorda azil politic fostului premier macedonean Nikola Gruevski

Mihai Draghici

Comisia Europeană a exprimat surprindere în legătură cu decizia Ungariei de a-i acorda azil politic fostului premier macedonean Nikola Gruevski, îndemnând Guvernul de la Budapesta să respecte principiile statului de drept, informează EUObserver.

Decizia Ungariei de a-i acorda azil politic fostului premier macedonean Nikola Gruevski, condamnat pentru acte de corupţie, a fost "surprinzătoare", a declarat Johannes Hahn, comisarul UE pentru Extindere.

"Principiile statului de drept rămân un element fundamental pentru statele membre", a declarat Johanes Hahn.

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski a primit azil politic în Ungaria, afirmă surse oficiale citate de cotidianul Magyar Idok. Nikola Gruevski a confirmat că a primit azil politic în Ungaria. "Republica Ungaria, stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, a răspuns favorabil cererii mele de a obţine azil politic din cauza persecuţiilor politice din Macedonia", a transmis Gruevski.

Nikola Gruevski, care a demisionat în anul 2016 după ce a fost la putere zece ani, a fugit din Macedonia după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru acte de corupţie.