United Technologies şi Raytheon creează un gigant în valoare de 120 mld. dolari în industria de apărare şi aviaţie
Dorin OanceaUnited Technologies Corp a convenit să îşi combine afacerea aerospaţială cu compania Raytheon şi să creeze o nouă entitate în valoare de aproximativ 121 miliarde dolari, cea mai mare fuziune din sectorul de apărare.
Acordul va restructura peisajul prin formarea unui conglomerat care cuprinde activităţi din industria de aviaţie şi apărare. United Technologies furnizează echipamente electronice, de comunicaţii şi alte echipamente producătorilor de avioane comerciale, în timp ce Raytheon furnizează avioane militare şi rachete în principal guvernului S.U.A. .
United Technologies şi Raytheon au câţiva clienţi în comun, dar afacerile lor coincid într-o măsură redusă, un argument pe care companiile intenţionează să îl aducă în faţa autorităţilor americane de reglementare antitrust care vor începe să examineze fuziunea.
Cu toate acestea, cei doi producători majori de aeronave comerciale, Boeing Co şi Airbus SE, precum şi Pentagonul, sunt cunoscuţi că îşi folosesc puterea semnificativă de cumpărare pentru a căuta concesii de la furnizorii lor şi vor accepta cu greu o posibilă diminuare a concurenţei între aceştia.
Când United Technologies a refuzat o ofertă de achiziţie de la Honeywell International Inc. în 2016, directorul executiv al companiei, Greg Hayes, a justificat decizia parţial prin faptul că Boeing şi Airbus nu vor accepta niciodată un furnizor care să "construiască avionul de la vârf la coadă".
United Technologies a declarat că este pe cale să-şi despartă diviziile de aer condiţionat Carrier şi compania de lifturi Otis, lăsând compania să se concentreze asupra afacerii aerospaţiale şi cea cu motoare Pratt & Whitney.
În cadrul tranzacţiei, acţionarii Raytheon vor primi 2,3348 acţiuni în compania combinată pentru fiecare acţiune Raytheon. Se aşteaptă ca fuziunea să genereze mai mult de 1 miliard de dolari în sinergii de cost până la sfârşitul celui de-al patrulea an, au spus companiile.
Acţionarii United Technologies vor deţine aproximativ 57% din afacerea combinată, numită Raytheon Technologies Corporation, care va fi condusă de Hayes. Acţionarii Raytheon vor deţine pachetul rămas, iar directorul executiv al Raytheon, Tom Kennedy, va fi numit preşedinte executiv.
United Technologies şi Raytheon au capitalizări de piaţă de 114 miliarde şi respectiv 52 miliarde USD.
Acordul se aşteaptă să se încheie în prima jumătate a anului 2020.
Raytheon, producătorul sistemelor de rachete Tomahawk şi Patriot, precum şi alţi contractori militari americani sunt aşteptaţi să beneficieze de o cerere puternică la nivel mondial pentru avioane de luptă şi muniţii, precum şi cu cheltuieli mai mari de apărare americane în 2020.
În schimb, United Technologies ar putea beneficia de reducerea expunerii faţă de clienţii din industria aerospaţială comercială, pe fondul îngrijorării că sporirea protecţionismului comercial internaţional va suprima creşterea economică.