12 septembrie 2019

Unitatea mobilă de monitorizare şi control aerian a NATO, pregătită pentru exerciţiul RAMSTEIN DUST II-19, desfăşurat la Câmpia Turzii

Andreea Soare

O echipă aparţinând DARS (Deployable Air Operations centre, Recognized air picture production centre, Sensor Fusion Post), un sistem radar mobil de comandă şi control NATO, este pregătită pentru începerea etapei de luptă a exerciţiului RAMSTEIN DUST II-19, care se va desfăşura la Câmpia Turzii, arată un comunicat al Comandamentul Aerian Aliat al NATO (NATO Allied Air Command).

Sursă foto: NATO Allied Air Command

După dislocarea şi amplasarea echipamentelor şi a instalaţiilor unităţii, militarii vor fi integraţi în Sistemul de Apărare Aeriană Integrată al NATO şi, în următoarele două săptămâni, se vor antrena împreună cu Forţele Române de Apărare Aeriană.

„Exerciţiul RAMSTEIN DUST a devenit un exerciţiu de rutină pentru DARS”, a declarat comandantul detaşamentului de exerciţiu, Mario Herzer, colonel în cadrul Forţelor Aeriene Germane. „Efecutăm acest exerciţiu de două ori pe an pentru a arăta activitatea şi capabilităţile operaţionale ale DARS de a spori capacităţile de Comandă şi Control Aerian NATO, oricând sunt necesare, şi de a consolida reţelele NATO şi naţionale de supraveghere şi control aerian”.

„Pentru acest exerciţiu, am mutat echipamentul DARS la Câmpia Turzii, România, cu ajutorul unui convoi, trecând prin Slovenia şi Ungaria. Am instalat, de asemenea, două dintre modulele noastre de comunicare la distanţă sol-aer-sol, alături de echipamentul de comunicare satelit în nordul şi sudul ţării”, a declarat colonelul Herzer.

„Odată ce instalarea a fost finalizată, echipa mea a început faza de testare şi integrare, asigurându-se că toate sistemele funcţionează şi că au realizat schimbul de date cu unităţile de comandă şi control ale ţărilor învecinate, cu forţele de luptă, unităţile terestre de apărare aeriană şi alte centre  mai mari pentru a le integra în efortul continuu al NATO de apărare aeriană”, adaugă colonelul Herzer.

„De-abia aşteptăm să începem exerciţiul de luptă, în cursul căruia echipa mea va acţiona iniţial ca Post de Raportare şi Control, transmiţând informaţii către Centrul Român de Raportare şi Control. În cea de-a doua parte a exerciţiului, noi vom fi cei care vom simula Centrul de Raportare şi Control, fiind conectaţi cu Centrul sudic al NATO pentru Operaţii Aeriene Întrunite, de la Torrejon, Spania, şi cu Centrele de Raportare şi Control ale României şi Ungariei, şi în totalitate integraţi în Regiunea Sudică de Poliţie Aeriană”, a afirmat colonelul. „În timpul acestei faze, Controlorii Misiunii Aeriene vor executa misiuni de antrenament cu unităţile de Poliţie Aeriană şi unităţile terestre de apărare aeriană, precum o baterie Hawk românească”, a conchis oficialul.

DARS este un element al Centrului NATO de Comandă şi Control Aerian, care asigură comandanţilor NATO capabilităţile necesare monitorizării şi controlului operaţiilor aeriene aliate.