19 iunie 2019

Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, recertificată de autorităţile naţionale

Andreea Soare

„Unitatea de Integrare a Forţelor NATO - România (NFIU ROU) a fost recertificată de către autorităţile naţionale în cadrul unei ceremonii desfăşurate miercuri, 19 iunie, la sediul unităţii”, anunţă un comunicat al MApN.

Sursă foto: Mediafax

„Documentele au fost semnate de reprezentanţi ai structurilor implicate şi de şeful echipei de evaluare, echipă coordonată de reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Întrunite şi având în compunere experţi (Subject Matter Experts) monitori ai NATO din cadrul comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est şi Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Apărării”, transmit reprezentanţii MApN.

Colonelul Dorin Pleşcan, locţiitorul Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Apărării, a subliniat, pe durata ceremoniei, importanţa exerciţiului multinaţional Saber Guradian 19 în acest context: „Deşi Saber Guardian 19 a fost un exerciţiu, vedem clar cum prezenţa NFIU în România şi implicarea acestui comandament în fazele incipiente ale planificării contribuie semnificativ la îmbunătăţirea timpilor de dislocare a forţelor aliate în România, dacă acestea vor fi activate”.

De asemenea, locotenent-colonelul Marius Chiriţă, comandantul NFIU ROU, a adăugat: „Timpii de reacţie şi dislocare a forţelor sunt critice pentru NATO. NFIU este un hub informaţional şi poate sprijini naţiunea gazdă, forţele care se dislocă din afara României, dar şi alte comandamente, cu expertiză care poate îmbunătăţi mobilitatea pe cale navală, aeriană şi terestră. NFIU este un comandament tânăr, dar a acumulat suficientă experienţă şi informaţii relevante care pot fi folosite atât de structurile naţionale, cât şi de cele multinaţionale, în scopul eficientizării procesului de planificare şi execuţie al Alianţei”.

„Procesul de recertificare a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO România a început încă din luna martie a acestui an cu evaluarea procedurilor interne, modului de cooperare şi coordonare cu alte comandamente, structuri şi agenţii, precum şi a sistemului de comunicaţii şi informatică ce asigură conectivitatea cu NATO, dar şi cu naţiunea gazdă, România. Partea a doua a procesului de recertificare a constat în evaluarea comandamentului pe timpul unei dislocări reale de forţe multinaţionale în România. Astfel, evaluatorii au verificat modul în care personalul multinaţional al NFIU este în măsură să faciliteze sprijinul logistic pe timpul marşului tactic al Regimentului 2 Cavalerie SUA, din garnizoana de bază situată în Vilseck, Germania, în România pentru a participa la exerciţiul Saber Guardian 19, respectiv pe timpul desantului aerian în România al militarilor aparţinând Brigăzii Aeropurtate 173 SUA, staţionată în Vicenza, Italia, pentru a participa la exerciţiul Swift Response 19”, se mai precizează în comunicat. 

NFIU ROU a fost înfiinţată în 2015, în urma Summit-ului NATO din Ţara Galilor, odată cu aprobarea a Readiness Action Plan – RAP. Principalul scop al acestei misiuni este dislocarea rapidă a forţelor NATO sau aliate pe teritoriul României. Această recertificare se realizează odată la trei ani.