21 aprilie 2021

Unitatea 29155, spionii ruşi specializaţi în „sabotaj şi asasinări”

Andreea Soare

Cehia a transmis, sâmbătă, că Agenţia de Informaţii Militare din Rusia (GRU) s-ar afla în spatele exploziei din 2014 de la depozitul de muniţie, indicând că unitatea care este responsabilă de această explozie este Unitatea 29155, implicată şi în alte scandaluri care privesc acţiuni destabilizatoare în statele occidentale, transmite France24.

Sursă foto: Profimedia

Deşi explozia din 2014 a fost considerată, la momentul respectiv, un accident – care s-a încheiat cu moartea a două persoane – pe 17 aprilie, în contextul disputei diplomatice dintre Rusia şi Cehia, provocată de expulzarea reciprocă a unor diplomaţi, cehii au acuzat Unitatea 29155 că ar fi responsabilă de ceea ce s-a întâmplat în 2014. Rusia a negat aceste acuzaţii.

Cu toate acestea, Cehia susţine că spionii ruşi care erau pe teritoriul ţării în acel moment sunt aceiaşi care au fost implicaţi în otrăvirea şi tentativa de asasinare a agentului dublu Sergei Skripal, în Salisbury, în 2018. De la scandalul provocat de cazul Skripal, mai multe agenţii de informaţii şi de presă occidentale au legat o serie de evenimente de Unitatea 29155.

Astfel, spionii din această Unitate ar fi fost implicaţi în campania de destabilizare politică din Moldova, din 2016, în tentativa de lovitură de stat pro-sârbă din Muntenegru, tot din 2016, şi în dubla tentativă de otrăvire a unui traficant de arme din Bulgaria, în 2015. De asemenea, agenţiile de informaţii spaniole ar fi surprins agenţii Unităţii 29155 şi în cadrul protestelor din 2017 privind independenţa Cataloniei. Mai mult decât atât, aceştia şi-au fi construit şi o bază în regiunea Alpine Savoie din Franţa, după cum susţine un raport al agenţiei Le Monde din 2019. În 2019, The New York Times îi numea pe agenţii Unităţii 29155 „forţe de elită”.

Potrivit lui Mark Galeotti, un expert britanic privind agenţiile de informaţii ale Rusiei şi director al unei companii de consiliere pe probleme de securitate legate de Rusia, „Aceştia sunt, bineînţeles, luptători foarte bine antrenaţi, care au trecut prin antrenamentele Spetsnaz. Nu sunt chiar super-agenţii care pot face orice – aşa cum au sugerat unii”. Potrivit acestuia, Unitatea 29155 este mai degrabă o echipă „specializată în sabotaj şi asasinări – în lucrurile murdare”.