MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

27 martie 2021 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Ungaria, veriga slabă a NATO

Florin Jipa

Sâptămâna aceasta au fost cel puţin două derapaje ale diplomaţiei ungare care ridică semne de întrebare serioase asupra politicilor externe ale acestei ţări.

Sursă foto: Twitter - Întâlnire chinezo-ungară la Ministerul ungar al Apărării

Chiar în ziua în care, miercuri, 24 martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, evidenţia, după Reuniunea miniştrilor de externe din ţările aliate, ameninţările venite din partea Rusiei şi faptul că armata rusă îşi suplimentează capacităţile militare în Europa de Est şi încearcă să destabilizeze ţări vecine, inclusiv Moldova, ministrul de externe ungar spunea că nu crede că Rusia este agresivă.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, a declarat, la aceeaşi reuniune NATO, că Rusia nu reprezintă o ameninţare directă pentru Ungaria. Acesta a continuat, totuşi, că înţelege şi respectă faptul că unele state NATO gândesc în mod diferit, doar că Ungaria nu împărtăşeşte această perspectivă. În schimb, acesta a criticat Ucraina că încalcă drepturile comunităţii maghiare.

La reuniunea şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, s-a discutat şi despre acţiunile agresive ale Chinei şi ameninţările generate de armata chineză, dar nici aici se pare că Ungaria nu împărtăşeşte poziţia comună, atât a NATO, cât şi a UE.

Pe 25 martie, presa chineză a anunţat că ministrul chinez al Apărării a mers într-o vizită oficială la Budapesta. Vizita a avut loc la scurt timp după ce Ungaria a criticat decizia UE de a impune sancţiuni oficialilor chinezi din cauza abuzurilor drepturilor omului.

Joi dimineaţă însă, un post de televiziune din China a anunţat că ministrul Fenghe s-a întâlnit cu preşedintele maghiar Janos Ader, miercuri, precum şi cu vice prim-ministrul Zsolt Semjen şi ministrul apărării Tibor Benko.

Guvernul Ungariei nu a anunţat vizita ministrului chinez, Wei Fenghe. Mai mult decât atât, de curând, Ungaria a aprobat achiziţia celui de-al doilea vaccin anti-COVID19, Ad5-nCoV, făcut în China, de către compania Cansino Biologics în colaborare cu o unitate de cercetare a Armatei chineze, fără a aştepta aprobarea organelor de reglementare ale UE.

Această vizită a avut loc în contextul criticilor Ungariei la adresa sancţiunilor impuse de UE Chinei din cauza abuzurilor comise asupra minorităţii uigure din Xinjiang. Toate cele 27 de state UE, inclusiv Ungaria, au aprobat sancţiunile, însă Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, le-a numit „dăunătoare” şi „lipsite de sens”.