18 septembrie 2023

Ungaria sugerează că ar putea întârzia votul pentru ratificarea aderării Suediei la NATO

Andreea Soare

Ungaria nu este sigură că trebuie să aprobe aderarea Suediei la NATO, a declarat reprezentantul parlamentului pentru o televiziune locală, duminică seara, astfel sugerând posibile întârzieri în ratificarea aderării.

Sursă foto: Hepta

Ungaria a tot amânat ratificarea aderării Suediei la NATO, încă din iulie 2022, susţinând că politicienii suedezi critică nemotivat declinul democraţiei ungare.

„Nu sunt sigur că trebuie să aprobăm această aderare”, a spus reprezentantul parlamentului, Laszlo Kover, membru al Partidului Fidesz, citează Reuters.

Comentariile sale apar în contextul în care ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a scris o scrisoare omologului său suedez, săptămâna trecută, în care a criticat, din nou, acuzaţiile „nedrepte” ale unor politicieni suedezi cu privire la guvernul ungar. Ministrul Szijjarto l-a informat pe omologul Billstrom că dacă politicienii suedezi şi postul public de radio din Suedia nu încetează să critice democraţia ungară, Budapesta nu va ratifica aderarea Suediei la NATO.

Însă Guvernul Suediei, care se bucură de toate aspectele democraţiei, inclusiv de libertatea de exprimare, nu va cere, cel mai probabil, politicienilor săi să nu mai critice Ungaria şi nici nu va ordona posturilor de radio ce să spună. Mai mult decât atât, criticile la care se referă Szijjarto au fost enunţate de către partidul fostului prim-ministru suedez, Magdalena Andersson, adică Partidul Social Democrat, nu cel din care face parte Tobias Billstrom.

Aşadar, chiar şi dacă Turcia – un alt membru NATO care a întârziat ratificarea – se va decide în cele din urmă să dea undă verde Suediei, fără votul Ungariei, care nu se arată la orizont prea curând, Stockholmul nu va intra în familia aliată prea curând.