08 martie 2023

Ungaria şi Rusia

Monitorul Apărării şi Securităţii

AUTOR: GEORGE FRIEDMAN

Sursă foto: Hepta

Guvernul rus a informat Ungaria că diplomaţii săi, care intră în Rusia, nu vor mai putea intra fără să plătească pentru viză, ci vor fi nevoiţi să plătească o taxă. Întrucât perceperea unei  taxe minore este un lucru normal pentru diplomaţii care intră în diferite ţări, mişcarea Rusiei pare inconsecventă. Cu toate acestea, Rusia a spus, de asemenea, că taxa va fi percepută până când ungurii remediază anumite încălcări ale unui acord, cel mai probabil acordul privind relaţiile diplomatice.

Ceea ce face această situaţie să fie importantă este că Ungaria, singură între statele europene, a dezvoltat o relaţie de prietenie cu Rusia. Aduceţi-vă aminte că prim-ministrul ungur Viktor Orban a vizitat Moscova la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. Orban a fost văzut discutând cu preşedintele Vladimir Putin despre război şi semnând un acord pentru livrarea unei cantităţi mari de gaz natural rusesc către Ungaria. Mai mult decât atât, Ungaria a refuzat să se alăture coaliţiei care opunea rezistenţă Rusiei. Săptămâna trecută, Orban a spus că lupta dintre Rusia şi Ucraina nu este problema Ungariei. Ungaria a fost, astfel, ţara din Europa cea mai puţin angajată în susţinerea Ucrainei şi cea care se bucură cel mai mult de relaţia cu Rusia.

Acest lucru transformă o problemă aparent birocratică într-una cumva semnificativă. Rusia nu are relaţii pozitive cu membrii UE, în afară de Ungaria, şi este anormal ca Moscova să provoace dubii cu privire la această relaţie. Nu este vorba despre importanţa schimbării politicii; nu există una. Este vorba despre decizia Rusiei de a impune această taxă unui stat prieten şi apoi publicarea informaţei, într-un moment în care preşedintele Vladimir Putin trebuie să găsească o modalitate de a schimba punctul de vedere al Europei despre război.

Importantă în înţelegerea acestui lucru este înţelegerea relaţiei ruso-maghiare. Ungaria are relaţii reci cu mulţi dintre vecinii săi, să nu mai vorbim despre UE şi NATO. UE a încercat să pedepsească Ungaria pentru încălcarea regulilor europene privind organizarea justiţiei, libertatea presei, imigraţia şi alte lucruri. UE a reţinut anumite fonduri ca pedeapsă şi a ameninţat cu suspendarea altora. În schimb, Budapesta ţine pe loc procesul de apartenenţă la NATO pentru Suedia şi Finlanda. Poate chiar şi mai interesant este faptul că Orban a vizitat SUA şi a participat la întâlniri ale republicanilor conservatori, mulţi dintre aceştia susţinându-l pe fostul preşedinte Donald Trump. Acesta a fost ca un ghimpe pentru sistemul politic occidental.

Motivele pentru care a făcut asta sunt parţial de natură ideologică – acceptă principiile conservatoare americane şi europene şi, prin acceptarea acestora, crede că Occidentul este corupt şi slab. Când a văzut că se apropie războiul cu Rusia, a presupus că Occidentul fie va eşua în apărarea Ucrainei, fie se va destrăma în faţa puterii Rusiei. Asemenea multora, s-a aşteptat că ajutorul Occidentului să fie limitat, Ucraina să fie imediat controlată de Rusia şi să fie stabilită o nouă structură instituţională şi politică în Europa. Asta a dus la apropierea lui de Rusia şi îndepărtarea de puterile occidentale. Faptul că presupunerile lui au fost greşite, l-a forţat să ajungă într-o poziţie dificilă. Dacă Ucraina pierde, Rusia va ocupa graniţa estică a NATO – o graniţă împărţită de Polonia, Ungaria şi România. Următoarea mişcare rusească, în vederea înfrângerii NATO, ar trece prin Ungaria, stat al cărui teritoriu permite o trecere uşoară. NATO ar trebui, astfel, să trimită militari în Ungaria pentru a bloca Rusia. Ungaria este un jucător neimportant în războiul ucrainean, dar dacă Rusia va controla Ucraina, se va muta în Europa Centrală şi va stabili o nouă balanţă a puterii, atunci Ungaria va fi un jucător cheie pe câmpul de luptă – caz în care relaţia lui Orban cu Putin va însemna foarte puţin. Atât timp cât războiul ucrainean continuă, Ungaria este în siguranţă. Acest lucru se schimbă dacă Rusia sau Occidentul vor avea o victorie decisivă. Din punctul de vedere al Budapestei, situaţia poate scăpa de sub control.

Prin urmare, o mişcare din partea Ungariei ar putea fi intrarea în graţiile Occidentului. Ştie că nu poate controla Rusia şi că trebuie să fie cel puţin amabilă cu Occidentul dacă şi când Ucraina va câştiga. De aceea decizia Rusiei este ciudată. Pentru moment, Rusia are nevoie de Ungaria, iar Ungaria are nevoie de spaţiu de manevră. Este neclar dacă acest lucru este important sau dacă această dojeneală faţă de un stat pe care Rusia îl apreciază este parte a unei schimbări mai mari pe câmpul de luptă şi, implicit, pe scena globală.

P.S. După terminarea articolului, am primit o actualizare potrivit căreia Orban cere acum o încetare imediată a focului şi negocieri între Ucraina şi Rusia şi se pregăteşte să mergă la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a fi un fel de mediator.