20 noiembrie 2020

Ungaria înlocuieşte sistemele antiaeriene Kub cu NASAMS

Florin Jipa

Ungaria s-a decis să achiziţioneze sisteme de rachete antiaeriene NASAMS, în valoare de 1 miliard de euro, realizate de firma americană Raytheon Technologies şi compania norvegiană Kongsberg a anunţat, joi, şeful Guvernului.

Sursă foto: Kongsberg

Primul sistem va intra în dotarea armatei ungare în anul 2023.

Premierul Viktor Orban a declarat, joi, că Ungaria aduce capabilităţile militare ale ţării la nivelul secolului 21, conform Daily Mail.

„Ungaria trebuie să fie capabilă să respingă un atac din orice direcţie, cu sau fără sprijinul NATO,” a completat politicianul ungar.

Vor fi înlocuite sistemele din era sovietică, depăşite moral şi fizic, Kub, care sunt în dotarea armatei ungare din 1976, a mai declarat Orban.

Achiziţia vine după mai mulţi ani în care Ungaria şi-a dezvoltat investiţiile în echipamente militare. Chiar în această săptămână, Ungaria s-a decis să cumpere două avioane de transport C-390 Millennium din Brazilia.

Tot în această săptămână, armata ungară a primit şi două elicoptere Airbus H 145M, din cele 36 comandate.

 

Şi România are un program de achiziţie sisteme antiaeriene cu rază mică

Astfel, MApN intenţionează să cumpere 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estimează un cost de 2,7 miliarde de euro, fără TVA.

Potrivit angajamentelor internaţionale, un număr de sisteme vor fi integrate într-un sistem de comandă-control aliat care să permită acţiuni în mediul internaţional.

Ministerul Apărării doreşte să achiziţioneze şi 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată – rază foarte scurtă de acţiune MANPAD, la un cost estimat de 307 milioane de euro fără TVA.