17 decembrie 2018

Ungaria a comandat 16 elicoptere multirol Airbus H225M

Mihai Draghici

Ministerul ungar al Apărării a comandat 16 elicoptere multirol Airbus H225M echipate cu sistemul HForce de management al armamentului. Comanda Ungariei include, în afară de elicoptere, un program amplu de instruire şi susţinere logistică pentru a asigura nivelul cel mai ridicat de disponibilitate operaţională a aparatelor.

Sursă foto: Mediafax
Contractul cu Airbus Helicopters a fost semnat la sediul Ministerului ungar al Apărării. Conform instituţiei, aparatele de zbor pot fi folosite în toate tipurile de misiuni militare.
 
"Sunt recunoscător Guvernului ungar pentru încrederea acordată companiei noastre în cadrul programului ambiţios Zrinyi 2026 de modernizare a forţelor armate. Echipele noastre au avut ocazia să lucreze cu experţi şi piloţi profesionişi şi entuziasmaţi din Ungaria, a căror contribuţie a fost cheia succesului acestui proiect“, a declarat Bruno Even, directorul general Airbus Helicopters. „Acest nou contract confirmă din nou capacităţile multirol ale platformei H225M operate de cei mai exigenţi clienţi militari din lume, capacităţi care au fost testate în luptă. Forţele armate din Ungaria vor putea să se bazeze pe tandemul H145M/ H225M pentru a putea îndeplini, cu costuri reduse, toate misiunile militare majore, de la transport utilitar şi transportul trupelor, salvare în luptă, până la misiuni de atac uşor", a precizat Bruno Even.

Elicopterele H225M selectate de Ungaria vor fi echipate cu capabilităţi de comunicare de ultimă generaţie şi vor fi folosite la transportul trupelor, activităţi de căutare şi salvare asociate misiunilor de luptă, precum şi pentru operaţiuni speciale. Avionica ultramodernă şi pilotul în 4 axe, capacităţile excepţionale în ceea ce priveşte autonomia şi sarcina utilă, combinate cu o cabină generoasă, proiectată să transporte până la 28 de militari şi armamentul puternic aer-sol şi aer-mare, ca şi sistemele de război electronice permit H225M să îndeplinească cele mai dificile misiuni. Elicopterul are capabilităţi pentru oricare condiţii meteo cărora li se adaugă aceea de a opera pe timp de noapte, datorită sistemului Night Vision Goggle.

În prezent, sunt operaţionale 88 de elicoptere H225M la nivel global. Acestea au depăşit recent 100.000 de ore de zbor de la momentul primei livrări către Forţele Aeriene ale Franţei, în 2006. De atunci şi până în prezent, H225M, aparat care cântăreşte 11 tone, şi-a demonstrat fiablitatea şi robusteţea în teatre de luptă şi zone de criză multiple.

Cu acest contract, Ungaria devine cea de-a 9-a ţară din lume care alege H225M. Membru al familiei de elicoptere multirol Super Puma, acest aparat este în prezent operaţional în Franţa, Brazilia, Mexic, Malaysia, Indonezia şi Thailanda şi a fost recent comandat de Kuwait şi Singapore.