02 aprilie 2020

Unde sunt dispuse sistemele Patriot în Irak

Florin Jipa

Armata americană a dislocat săptămâna trecută sisteme de rachete Patriot în Irak, conform france24, care citează un oficial al Departamentul de stat.

Sursă foto: Mediafax

Un sistem de rachete Patriot a fost dislocat în baza Ain al-Asad, în vestul Irakului, iar al doilea sistem este într-o bază din localitatea Arbil, situată în regiunea controlată de kurzi, conform france24.

Alte două sisteme de rachete Patriot sunt desfăşurate în Kuwait, unde sunt alte baze militare, de sprijin, pentru operaţiile anti-teroriste din Irak.

Ain al-Asad este baza militară lovită de mai mult de 20 de rachete iraniene, pe 8 ianuarie, ca răzbunare după ce armata americană l-a ucis pe generalul-maior Qasem Soleimani. În atacul respectiv au fost răniţi peste 100 de militari americani, iar acţiunea Iranului aproape a declanşat un război cu SUA.

Coaliţia condusă de SUA în Irak a anunţat de sâmbătă că şi-a retras militarii din mai multe zone, parte din ei fiind repatriaţi, în timp ce alţii au fost relocaţi în cele două baze ce pot oferi protecţie anti-aeriană.

Sistemele Patriot dispun de radare performante şi sunt principalele mijloace anti-rachetă folosite de forţele americane.

Armata americană a anunţat de la jumătatea lunii martie că va păstra două portavioane în orientul Mijlociu, iar sisteme de rachete Patriot vor fi desfăşurate în Irak, pe fondul tensiunilor cu Iranul.

Sistemele de rachete sol-aer Patriot, realizate de compania Raytheon, au fost cumpărate de 17 ţări, printre care şi România. Sunt cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume, oferind protecţie împotriva unei largi game de ameninţări, inclusiv împotriva unor aeronave de luptă, rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi vehicule ariene automate.

Cele 17 ţări care dispun sau vor dispune de sisteme Patriot sunt: SUA, Olanda, Germania, Israel, Japonia, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia şi Bahrain.

Ministerul Apărării Naţionale a contractat şapte sisteme de rachete Patriot, în cel mai scump contract din istoria ţării, de aproape patru miliarde de euro, primele elemente urmând să fie recepţionate în acest an.