26 iulie 2021

Unde s-a împotmolit contractul pentru achiziţia celor patru corvete. Poziţia MApN şi Naval Group

Florin Jipa

Referitor la securitatea în regiunea Mării Negre, este o situaţie puţin obişnuită. Pe de-o parte, politicienii români se lamentează şi cer sprijinul UE şi NATO, în timp ce pe de altă parte tergiversează de ani buni achiziţia unor noi nave.

Sursă foto: Naval Group
De ce nu are România corvete. Explicaţia MApN şi Naval Group

Se împlinesc, în această toamnă, trei ani de la stabilirea ofertei câştigătoare în procesul achiziţiei a patru corvete şi modernizarea a două fregate, cea depusă de Asocierea dintre Naval Group (Franţa) şi Şantierul Naval Constanţa, având preţul cel mai mic, fără ca acest contract să fie semnat.

Citeşte aici detalii privind bâlbâielile din procesul de achiziţie:

De ce nu are România corvete. Un procuror militar scoate în evidenţă bâlbâielile din procesul de achiziţie

A trecut, de asemenea, mai mult de un an de când Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului.

Achiziţia de corvete: Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în favoarea MApN

Pentru a vedea care este situaţia semnării contractului, ne-am adresat celor două entităţi, Ministerul Apărării Naţionale şi Asocierea Naval Group cu Şantierul Naval Constanţa.

MApN ne-a răspuns că sunt gata să semneze contractul, imediat ce Naval Group definitivează documentaţia.

„Procedura specifică de achiziţie a produsului „Corvetă multifuncţională” s-a finalizat prin declararea Asocierii  formată din Naval Group din  Franţa şi S.C. Şantierul Naval Constanţa S.A. din România drept operator economic câştigător cu care se va semna acordul-cadru de furnizare. În prezent, autoritatea contractantă şi Asocierea menţionată mai sus derulează activităţi de pregătire a documentelor contractuale pentru semnarea acordului-cadru. În acest sens, Ministerul Apărării Naţionale a exprimat în mod ferm disponibilitatea de semnare a acestui acord, precum şi a contractului subsescvent.”

În acelaşi timp, Naval Group spune că în acest moment este un proces de clarificare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Romtehnica înainte de semnarea contractului. De asemenea, Naval Group spune că nu poate fi trasă la răspundere pentru întârzierea procesului de achiziţie.

Mai jos puteţi citi răspunsul primit de la Naval Group:

„The Association between Naval Group and SNC is continuing the clarification process with the Romanian Ministry of Defence and Romtehnica with a view to signing the contract. In this context, the Association has repeatedly renewed its offer, in particular in order to face the dilatory effects of the judicial and administrative claims initiated by the competitors against the awarding authorities. Consequently, the Association cannot be held liable for any delay in this program."

 

Reamintim că prima navă va intra în serviciu, conform contractului de achiziţie, peste trei ani de la semnarea acestuia, iar toate cele patru corvete ar trebui să fie livrate în şapte ani.

Gowind 2500 este o corvetă rapidă, gândită pentru misiuni de supraveghere, patrulare şi escortă.

Corveta poate fi echipată cu un elicopter şi mai multe drone. În versiunea standard, corveta Gowind 2500 este înarmată cu: un tun principal de 76 mm, două tunuri de 20 de mm, 16 tuburi lansatoare rachete sol-aer, 8 pentru rachete anti-navă şi două lansatoare triple de torpile. La acestea se adaugă capabilităţi pentru război electronic şi apărare apropiată.

Nava are o lungime de 102 metri şi poate atinge o viteză maximă de 46 Km/h.

Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.