05 februarie 2023

Unde au mai apărut baloane chinezeşti de spionaj în ultimii ani: de trei ori deasupra SUA în timpul Administraţiei Trump, deasupra Indiei, Japoniei, Columbiei şi Costei Rica

Florin Jipa

Chiar dacă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că intrarea balonului de supraveghere în spaţiul aerian american a fost „un accident, din cauza unor forţe majore”, se pare că astfel de „forţe majore” s-au tot repetat în ultimii ani.

Sursă foto: Twitter

Trei baloane de spionaj chineze au intrat în SUA în timpul administraţiei Trump, dar nu au fost niciodată doborâte sau făcute publice, arată Daily Mail. Pentagonul a comunicat, sâmbătă, că alte trei astfel de dispozitive aeriene „au tranzitat pentru scurt timp Statele Unite continentale de cel puţin trei ori în timpul administraţiei anterioare".

Departamentul Apărării a comunicat numărul de violări anterioare ale spaţiului aerian american, după ce un parlamentar republican, Marjorie Taylor Greene, a postat pe o reţea de socializare că „preşedintele Trump niciodată nu ar fi lăsat China să folosească baloane deasupra Americii şi le-ar fi doborât.”

Şi fostul preşedinte Donald Trump a postat pe o reţea de socializare: „Doboară balonul!” El a continuat că atunci când va ajunge din nou preşedinte va vâna spionii chinezi.

Dar astfel de incidente cu baloane spion chinezeşti s-au întâmplat şi în alte locuri.

Un balon similar a fost observat zburând deasupra Americii Latine cu rapoarte că a traversat Costa Rica şi Columbia. „Există dovezi circumstanţiale foarte puternice că acestea sunt baloane spion, legate de armată şi că există un model de operare care datează de cel puţin un an”, arată expertul HI Sutton de la Naval News.

În urmă cu un an, un balon practic identic a fost observat anterior la înălţime peste o bază navală importantă din India. Şi încă unul, în iunie 2000, peste Japonia, precizează Naval News.

În ianuarie 2022, unul dintre baloane a fost fotografiat survolând Port Blair, o bază a Marinei Indiei situată strategic în Insulele Andaman şi Nicobar din Oceanul Indian.