22 ianuarie 2019

Un veteran al Marinei americane acuzat de spionaj în Rusia va rămâne în arest

Bianca Pavaluca

Curtea de Justiţie din Moscova a decis marţi că cetăţeanul american Paul Whelan, acuzat de spionaj în favoarea Statelor Unite pe teritoriul Rusiei, va rămâne în arest, relatează agenţiile de presă Interfax şi Tass.

Sursă foto: Mediafax

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, a fost reţinut la începutul lunii decembrie de către Serviciul Federal de Securitate din Rusia, în urma unor acuzaţii de spionaj. Whelan este veteran al Marinei americane şi deţine de asemenea şi cetăţenie britanică. Familia lui Whelan a negat acuzaţiile care îi sunt aduse acestuia, motivând că veteranul se afla în Moscova pentru a participa la o nuntă.

Avocatul lui Whelan făcuse apel în instanţă şi ceruse eliberarea veteranului pe cauţiune.

„Decizia luată de prima instanţă, conform căreia Paul Whelan va fi reţinut ca măsură preventivă, nu va fi schimbată în urma apelului făcut de avocatul Vladimir Zherebenkov”, a declarat marţi judecătorul.

Şedinţa de judecată de marţi a avut loc cu uşile închise, deoarece cazul conţine informaţii clasificate. Judecătorula făcut publică doar decizia, fără să includă o motivare.

Avocatul lui Whelan a transmis că acesta a obţinut infomaţii secrete de stat prin intermediul unui card de memorie, menţionând că veteranul american credea că sunt informaţii culturale publice.

„Whelan a primit informaţii clasificate pe un card de memorie, dar se aştepta să primească informaţii publice de importanţă culturală”, a declarat Vladimir Zherebenkov, avocatul său.