19 septembrie 2018

Un tribunal din Pakistan a decis eliberarea fostului premier Nawaz Sharif

Mihai Draghici

O instanţă judiciară din Pakistan a decis miercuri eliberarea fostului prim-ministru Nawaz Sharif, la două luni după începerea executării condamnării la zece ani de închisoare pentru acte de corupţie, informează BBC News online.

Curtea de Apel a decis suspendarea sentinţelor de condamnare a lui Nawaz Sharif şi a fiicei sale, Maryam Sharif, condamnaţi în iulie, cu puţin timp înaintea alegerilor generale din Pakistan.

Cei doi demnitari au respins permament acuzaţiile. În urmă cu o săptămână, soţia lui Nawaz Sharif, Kulsoom Nawaz, a murit de cancer la Londra. Nawaz Sharif şi fiica sa au avut permisiunea de a merge la funeralii, în Lahore.

În iulie, o instanţă judiciară din Pakistan l-a condamnat pe fostul premier Nawaz Sharif la zece ani de închisoare pentru acte de corupţie care au legătură cu achiziţionarea a patru apartamente de lux în Londra. Oficiul Naţional pentru Responsabilitate (NAB) a condamnat-o şi pe fiica lui Nawaz Sharif, Maryam Sharif, la şapte ani de închisoare.

Safdar Awan, fostul ofiţer de securitate al lui Nawaz Sharif, a primit un an de închisoare. Nawaz Sharif a acuzat că sentinţele sunt motivate politic.

Dosarul se referă la o serie de proprietăţi cumpărate în oraşul Londra. Site-ul Panama Papers a dezvăluit în 2015 că familia lui Nawaz Sharif are legături cu firme offshore care au făcut investiţii în centrul Londrei.