Un român promovează în SUA introducerea IA în toate sferele militare
Andreea SoareMihai Filip, directorul companiei româneşti producătoare de drone civile şi militare Oves Enterprise, a promovat, zilele trecute, în SUA, introducerea IA în mai toate dimensiunile militare, în contextul în care, pentru Washington, IA devine prioritate strategică.
viitorul securităţii naţionale, iar Statele Unite accelerează adoptarea acesteia prin iniţiative strategice care încurajează colaborarea între guvern şi sectorul privat. Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului „Putting AI to Work for National Security", organizat de Atlantic Council - organizaţie internaţională de cercetare şi analiză din Washington, D.C., dedicată promovării cooperării transatlantice şi dezvoltării de soluţii strategice în domenii precum securitatea, tehnologia şi economia. Evenimentul, desfăşurat la Washington, D.C., a reunit lideri din industrie, oficiali guvernamentali şi experţi internaţionali, printre care şi Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, pentru a discuta viitorul AI în apărare şi metodele prin care aceasta poate fi integrată rapid în sistemele actuale de securitate, dar şi cum contribuie OVES Enterprise, prin soluţiile pe care le dezvoltă şi prin parteneriatele cu jucători mari din industria de defense şi autorităţi guvernamentale la eforturile globale ale creşterii nivelului de securitate”, se arată în comunicatul companiei.
„AI este văzută ca tehnologia care va redefini conflictele viitorului, înlocuind limitările umane cu agilitatea şi precizia sistemelor autonome. SUA au plasat AI în centrul strategiei de securitate naţională, lansând iniţiative precum granturile Departamentului de Apărare, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) şi DIU (Defense Innovation Unit), organizaţii cheie în SUA axate pe dezvoltarea tehnologiilor avansate pentru securitatea naţională şi care, alături de parteneriatele public-private, sprijină companiile inovatoare din domeniu”, mai scriu reprezentanţii Oves Enterprise.
„Inteligenţa artificială este o prioritate strategică, iar colaborarea dintre guverne şi companii private este esenţială pentru a răspunde provocărilor viitorului. OVES Enterprise este pregătită să joace un rol activ în aceste iniţiative globale”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că America pune un accent tot mai mare pe atragerea de talente internaţionale şi facilitarea mutării proprietăţii intelectuale în SUA, pentru a garanta un avantaj tehnologic faţă de competitori globali precum China şi Rusia. Iar această abordare deschide oportunităţi pentru companii internaţionale , precum OVES Enterprise, care pot contribui cu soluţii inovatoare în domenii precum securitatea cibernetică, sisteme autonome şi analiza datelor.
„În cadrul evenimentului "Putting AI to Work for National Security", organizat de Atlantic Council, s-a evidenţiat importanţa accelerării adoptării AI în toate aspectele operaţiunilor militare. De la integrarea AI în sistemele autonome şi până la utilizarea acesteia pentru a elimina limitările umane în luptă, soluţiile bazate pe inteligenţă artificială sunt esenţiale pentru a răspunde ameninţărilor actuale şi viitoare. Pe lângă dezvoltarea tehnologiilor, o prioritate majoră pentru SUA este crearea de reglementări şi standarde etice care să ghideze utilizarea AI, fără a încetini inovaţia. Acest echilibru este vital pentru menţinerea competitivităţii globale şi a avantajului tehnologic”, continuă aceştia.
"Securitatea naţională a viitorului depinde de abilitatea noastră de a adopta rapid tehnologii inovatoare. Este timpul ca şi Europa să acorde inteligenţei artificiale aceeaşi prioritate strategică pe care o vedem în SUA", mai spune Mihai Filip. Recent, OVES Enterprise a primit o delegaţie a Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), unul dintre liderii internaţionali în soluţii de apărare, cu scopul de a integra Nemesis AI, soluţia avansată de inteligenţă artificială dezvoltată de OVES Enterprise, în soluţiile de apărare dezvoltate de Kongsberg.
Reprezentanţii celor două companii au discutat modalităţi prin care soluţia avansată de inteligenţă artificială, Nemesis AI, ar putea contribui la creşterea performanţelor tehnologice în sectorul de apărare. Discuţiile au inclus şi realizarea unui potenţial unui joint venture prin care cele două companii să dezvolte împreună noi capabilităţi de apărare.
Nemesis AI este o soluţie de inteligenţă artificială ce integrează o arhitectură neuromorfă inspirată din creierul uman, capabilă să gestioneze situaţii complexe în timp real, cu o eficienţă sporită. Prin tehnologiile de ultimă generaţie pe care le integrează, Nemesis AI poate transforma sistemele de apărare prin recunoaştere vizuală avansată, anticipare tactică şi adaptabilitate autonomă. Nemesis AI se adresează, în principal, industriei de apărare şi securitate, oferind soluţii avansate pentru vehicule militare autonome, cum ar fi dronele, rachetele şi alte echipamente tactice, fie terestre, aeriene sau maritime.