04 decembrie 2023

Un raport al Senatului Franţei confirmă trimiterea către Armenia a 50 de blindate şi propunerea trimiterii de tunuri Caesar şi rachete Mistral3

Andreea Soare

Pentru prevenirea unui viitor atac al Azerbaidjanului asupra Armeniei, Franţa a trimis Erevanului deja 24 de blindate Arquus, mai precis Bastion, se arată într-un raport al Senatului Franţei, făcut public luni. Aceste 24 de vehicule vor fi urmate de alte trei, de acelaşi tip, aflate în prezent în producţie.

Sursă foto: Mediafax

Raportul confirmă imaginile apărute pe reţelele sociale în urmă cu ceva timp, în care se puteau vedea vehicule Bastion în portul Poti, din Georgia. Vehiculele au fost trimise ulterior în Armenia pe cale feroviară. Acestea cântăresc 12,5 tone, au o capacitate de transport de 10 persoane şi sunt echipate cu arme de calibru de 12,7 mm sau 7,62 mm. Vehiculele protejează militarii de şrapnel, mine sau de lovituri de artilerie de 7,62 de mm. În total, Franţa trimite Armeniei 50 de vehicule.

Anterior, ministrul forţelor armate franceze, Sebastien Lecornu, a anunţat şi un contract atât cu Thales, cât şi cu MBDA, privind posibila livrare de rachete sol-aer Mistral3. Este luată în considerare şi livrarea de sisteme de artilerie Caesar.

Armata armeană a achiziţionat trei radare Thales Grand Master 200, care pot detecta aeronavele inamice de la 250 de km depărtare, fie că zboară ca dronele, la altitudini mici, sau la altitudini mari.

Ajutorul francezilor vine pe fondul acuzării Azerbaidjanului de intensificare a conflictului cu Armenia. Parisul a anunţat şi că trimite în capitală, în Erevan, un ataşat militar, la Ambasada Franţei, în dorinţa de a întări relaţia de apărare dintre cele două ţări.