21 ianuarie 2020

Un parlamentar iranian propune o recompensă pentru asasinarea lui Donald Trump / Washingtonul consideră iniţiativa drept "teroristă"

Mihai Draghici

Un deputat iranian a anunţat, marţi, o recompensă de trei milioane de dolari pentru asasinarea preşedintelui SUA, Donald Trump, Washingtonul catalogând iniţiativa drept "teroristă", relatează agenţia de presă Reuters.

"În numele locuitorilor din provincia Kerman, vom plăti o recompensă de trei milioane de dolari oricui îl omoară pe Trump", a declarat parlamentarul iranian Ahmad Hamzeh, citat de agenţia ISNA.

Deputatul nu a precizat dacă iniţiativa are susţinerea clericilor iranieni.

Comandantul militar iranian Qassem Soleimani, asasinat de armata americană în Bagdad, era din provincia Kerman. Iranul a promis că va răzbuna asasinarea generalului Qassem Soleimani.

De altfel, deputatul Ahmad Hamez a subliniat că Iranul ar fi protejat dacă ar reuşi să se doteze cu arme nucleare. "Dacă am avea arme nucleare acum, am fi protejaţi de ameninţări... Trebuie să introducem pe agendă fabricarea de rachete neconvenţionale cu rază lungă de acţiune. Este dreptul nostru natural", a spus Ahmad Hamzeh.

Robert Wood, ambasadorul SUA pentru Dezarmare, a catalogat drept "teroristă" iniţiativa deputatului iranian privind recompensa. "Este ridicol, dar oferă o idee despre legăturile teroriste ale acelui regim, care trebuie să îşi schimbe comportamentul", a precizat Robert Wood.