24 ianuarie 2022

Un parlamentar cere mobilizarea tinerilor, săparea de şanţuri la graniţa de est şi minarea podurilor. Ce spun legile României referitoare la astfel de situaţii

Florin Jipa

Deputatul Ciprian Ciubuc (AUR) îşi arată, pe o reţea de socializare, preocuparea pentru starea de tensiune dintre Rusia şi Ucraina şi vine cu propuneri concrete pentru apărarea României.

Sursă foto: MApN

Aceste propuneri sunt denumite generic „măsuri militare urgente” şi ar cuprinde: „Armata obligatorie pentru absolut toţi bărbaţii de 18-40 ani, o pregătire minimă, elementară de apărare, 3 luni pentru toţi bărbaţii cu studii superioare, şi 6 luni pentru cei fără studii superioare; Convocarea, mobilizarea şi antrenarea tuturor rezerviştilor apţi; Şanţuri de 4 metri adâncime şi 8 metri lăţime de-a lungul frontierei flancului estic; Toate drumurile naţionale şi internaţionale de intrare în ţară dinspre graniţa de Est, securizate, podurile de intrare dotate cu explozibil de distrugere.”

Hai să le explicăm pe rând:

Cine declară starea de mobilizare

Prin Legea nr. 355 din 20/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, Starea de mobilizare (parţială sau totală) sau Stare de război sunt decretate de Preşedintele României, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, prin decret, contrasemnat de primul-ministru. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

Acest lucru, însă, ar duce la oprirea procesului economic normal şi trecerea la producţia de război, cu pierderi economice şi financiare uriaşe. Nici măcar Ucraina nu a declarat mobilizarea generală, probabil din acelaşi motiv.

Cine merge la mobilizare

Deputatul român arată că nu cunoaşte Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, când cere mobilizarea bărbaţilor între 18 şi 40 de ani. Conform acestui act normativ, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.

Femeile pot îndeplini, la cerere, oricare dintre formele serviciului militar.

Chiar şi atunci, primii care vor fi mobilizaţi vor fi cei din Rezerva operaţională, formată din rezerviştii voluntari şi rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar în ultimii 5 ani.

Doar următorul pas poate duce la mobilizarea Rezervei generale, formată din cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu fac parte din rezerva operaţională şi pot fi încorporaţi, concentraţi, respectiv mobilizaţi, pentru instrucţie şi completarea forţelor destinate apărării pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război.

Despre săparea şanţurilor la graniţa de est şi minarea podurilor îmi vine greu să comentez şi, cel puţin a doua măsură, ar încălca prevederile Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor şi al muniţiilor, şi ar bloca tot traficul din Moldova, deoarece este interzis să foloseşti un pod minat.