11 iulie 2019

Un palestinian a fost ucis accidental de forţele israeliene în nordul Fâşiei Gaza

Andrei Vacaru

Organizaţia islamistă Hamas a anunţat că palestinianul Mahmoud al-Adham, membru al grupării, a fost împuşcat mortal joi de către forţele israeliene de securitate în oraşul Beit Hanoun, aflat în nordul Fâşiei Gaza, potrivit Al Jazeera.

Potrivit Ministerul Sănătăţii din Gaza, bărbatul, în vârstă de 28 de ani, a fost împuşcat la graniţa cu Israelul. El a murit câteva ore mai târziu în spital.

Organizaţia Hamas a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că al-Adham era unul dintre membrii săi şi a adăugat că moartea sa „nu va rămâne nepedepsită”, iar Israelul „va suporta consecinţele acestui act criminal”.

Un purtător de cuvânt al Armatei israeliene a confirmat că forţele sale au tras asupra a doi „suspecţi înarmaţi care se apropiau de gardul de la graniţa cu Fâşia Gaza”.

The Times of Israel informează că, ulterior, Armata israeliană a anunţat că palestinianul a fost ucis accidental în timp ce încerca să îi împiedice pe mai mulţi tineri palestinieni să treacă de gardul de la graniţă. Cotidianul notează că Armata a recunoscut incidentul cel mai probabil pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Hamas şi izbucnirea unor noi violenţe în zonă.

„În această dimineaţă, soldaţi din Armată au observat mai mulţi palestinieni în zona gardului de securitate din nordul Fâşiei Gaza. Investigaţia iniţială a arătat că un membru al Hamas a venit în zonă deoarece doi palestinieni se îndreptau către gard”, a informat Armata într-un comunicat. „Trupele care au sosit la faţa locului au identificat încercările acestuia de a-i opri pe cei doi ca fiind un incident terorist şi au deschis focul din cauza unei neînţelegeri. Incidentul va fi investigat”, a adăugat Armata israeliană.

Cel puţin 295 de palestinieni au fost ucişi de către forţele israeliene de securitate din martie 2018 şi până în prezent. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost ucişi în timpul protestelor din apropierea graniţei.