07 iunie 2021

Un oficial OMS spune că nu poate forţa China să ofere mai multe informaţii despre originile COVID-19

Beatrice Dumitru

Sursă foto: Profimedia
Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat luni că OMS nu poate obliga China să divulge mai multe date despre originile COVID-19, adăugând în acelaşi timp că va propune studii necesare pentru a înţelege unde a apărut virusul la „următorul nivel”, relatează Reuters. 
 
Întrebat despre modul în care OMS va „determina China să fie mai deschisă faţă de subiectul legat de originile Covid, Mike Ryan, directorul programului de urgenţă al agenţiei, a declarat că „OMS nu are puterea de a obliga pe nimeni în acest sens.”
 
"Ne aşteptăm pe deplin la cooperarea, contribuţia şi sprijinul tuturor statelor noastre membre în acest demers," a spus Ryan.
 
Există teorii care spun că virusul s-a răspândit de la animale la oameni, posibil de la lilieci, sau că a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China. 
 
Membrii unei echipe de experţi a OMS care au vizitat China la începutul acestui an, încercând să descopere originile COVID-19, au declarat că nu au avut acces la toate datele, alimentând dezbaterea continuă asupra transparenţei ţării faţă de acest subiect.