11 octombrie 2019

Un oficial britanic a avertizat că cetăţenii UE care nu s-au înregistrat la timp pentru statutul de rezidenţă vor fi deportaţi

Mircea Olteanu

Marea Britanie va deporta cetăţenii UE care nu au aplicat la timp pentru a primi statut de şedere în Regatul Unit după Brexit, a declarat Brandon Lewis, adjunct al ministrului britanic de Interne, citat de postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Oficialul a explicat că oamenii aflaţi în această situaţie vor fi deportaţi chiar dacă îndeplinesc toate criteriile pentru a primi un permis de şedere.

Ministerul de Interne de la Londra a transmis că 1,8 milioane de europeni s-au înregistrat deja în Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit.

Termenul maxim pentru a aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, şi 30 iunie 2021, în cazul unui Brexit cu acord.

Potrivit estimărilor Observatorului pentru Migraţia de la Universitatea Oxford, în Marea Britanie locuiesc până la 3,3 milioane de cetăţeni din alte state membre UE.

Lewis a declarat pentru cotidianul Die Welt: "Dacă cetăţenii UE până în acel moment nu s-au înregistrat şi nu au un motiv adecvat pentru aceasta, atunci se vor aplica normele în vigoare privind imigraţia".

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, până la finalul lunii septembrie, 280.600 de cetăţeni români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut de rezidenţă.