30 martie 2023

Un nou record pentru muniţia de 155 mm: ţinte în mişcare lovite la 110 km

Florin Jipa

Războiul Rusiei în Ucraina a arătat că artileria grea are viitor, chiar dacă rolul rachetele şi dronele a crescut mult în susţinerea operaţiilor militare. Loviturile de artilerie rămân cele mai ieftine, pot acoperi zone largi, iar ultimele inovaţii, precum proiectilele Excalibur, le fac la fel de precise ca rachetele.

Un nou tip de proiectile de 155 mm produs de BAE Systems a lovit o ţintă la peste 68 de mile (110 km) distanţă într-un test din decembrie, cea mai lungă rază de acţiune atinsă vreodată de acest tip de artilerie şi de peste trei ori mai departe decât un proiectil obişnuit de 155 mm, arată Defense One.

Noul sistem de artilerie poate lovi inclusiv ţinte în mişcare. Proiectilul a fost tras în cadrul programului Forţelor Terestre americane de extindere a razei de acţiune pentru artilerie ERCA (Extended Range Cannon Artillery), în Poligonul Sands din New Mexico.

BAE are un contract cu Armata SUA pentru a dezvolta şi testa noul proiectil, ca parte a programului de extindere a razei de acţiune, XM1155. Proiectilul foloseşte aripioare pentru a naviga până la ţintă.

Dacă proiectilul clasic al obuzierului de 155 mm poate lovi obiective la 25 km, iar un alt proiectil al companiei BAE, Excalibur, care a ajuns şi la armata Ucrainei, atinge cu precizie ţinte la 40 de km, programul ERCA va revoluţiona artileria, prin creşterea razei de acţiune la peste 110 km, mai mult decât rachetele standard pentru HIMARS, care au bătaia maximă de 80 de km, dar la un preţ de trei ori mai mic.

Noul proiectil dezvoltat de BAE este, de asemenea, echipat cu măsuri de contracarare a bruiajului, conform unei declaraţii făcute de Jim Miller, vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor pentru sistemele de misiuni de luptă la BAE Systems.

Vestea este una foarte bună, în condiţiile în care şi MApN a anunţat că va achiziţiona obuziere autopropulsate de 155 mm necesare dotării a cinci batalioane de artilerie.

Armata română intenţionează să treacă la artilerie calibru NATO de 155 mm şi demarează achiziţia a 5 sisteme de obuzier autopropulsat cal 155 mm, necesare pentru dotarea a 5 batalioane din Forţele Terestre. Valoarea estimată a contractului este estimată la aproape 2 miliarde de euro. Etapa I, care este iniţiată în 2023, constă în achiziţia a 3 sisteme, inclusiv a suportului logistic şi a muniţiei, va ajunge la o valoare de 1,15 miliarde euro.