21 februarie 2019

Un nou pas către o Forţă Spaţială a armatei SUA

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat în 19 februarie Directiva Space Policy Directive-4  (SPD-4) prin care dispune Pentagonului să întreprindă măsurile necesare înfiinţării Forţelor Spaţiale ale SUA ca o categorie separată de forţe armate.

Acest eveniment survine înfiinţării Comandamentului Unificat al Forţelor Spaţiale (US Command), un nivel superior faţă de nivelul anterior (Air Force Command), la 19 decembrie 2018, tot în baza unui memorandum al preşedintelui D. Trump. În urma acelei decizii, Comandamentul Unificat Strategic al SUA (care coordonează domeniile de descurajare nucleară, capabilităţile de lovire globală şi apărarea anti-rachetă) a demarat procedurile de transfer al tuturor responsabilităţilor asociate operaţiilor spaţiale, ca şi cele de generare şi pregătire a forţei întrunite către noul comandament, situat la Colorado Springs.    

Acum, la două luni de la înfiinţarea comandamentului unificat, directiva SPD-4 cere Pentagonului să întocmească documentul de planificare prin care să propună Congresului SUA în mod oficial şi detaliat parcursul de înfiinţare a categoriei de forţe armate spaţiale. Cu acest prilej, preşedintele Trump a declarat, în Biroul Oval, că, „prin acţiunile de astăzi, vom asigura ca poporul nostru să fie în siguranţă, interesele noastre sunt protejate, iar puterea noastră va continua să rămână neegalată. Nu va fi nimeni care să se apropie măcar de puterea noastră.” 

Deocamdată, această structură, care va fi a şasea categorie de forţe armate ale SUA, va rămâne în subordinea Forţelor Aeriene, aşa cum Infanteria Marină este în subordinea Forţelor Navale şi vor beneficia de Academia Forţelor Aeriene (plus va avea aceeaşi echipă de fotbal cu Air Force, dar uniforme diferite şi un imn diferit).

Primele reacţii din Congres au fost diferite. Bineînţeles, republicanii au salutat noua decizie a preşedintelui, iar democraţii, în primă instanţă, au fost rezervaţi în declaraţii. Republicanul Mac Thornberry, din conducerea Comitetului pentru Forţe Armate al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că „acesta este un pas important către o reformă reală a securităţii naţionale în spaţiu, unde ne confruntăm cu ameninţări reale din partea Rusiei şi Chinei” şi a adăugat: „Acest tip de propunere are tradiţia de a atrage sprijinul bipartizan în Congres”.

Documentul Departamentului Apărării urmează să fie trimis Congresului în următoarele săptămâni, ca parte a cererii de buget pentru anul 2020.

De ce poartă această directivă numărul patru? Space.com precizează că prima SPD direcţiona NASA să trimită din nou astronauţi pe Lună ca un pas către trimiterea de astronauţi pe planeta Marte, apoi SPD-2 simplifica reglementările în domeniul comercial privind spaţiul cosmic, iar SPD-3 se referă la managementul traficului spaţial.