19 aprilie 2019

Un ministru sârb este de părere că NATO nu ar fi bombardat Iugoslavia dacă Vladimir Putin ar fi fost preşedintele Rusiei în 1999

Mircea Olteanu

Ivica Dacic, ministrul de Externe de la Belgrad, a declarat că NATO nu ar fi îndrăznit să bombardeze Iugoslavia în 1999, dacă Vladimir Putin ar fi fost în acel moment preşedinte al Rusiei, informează agenţia Tass, citând publicaţia Izvestia.

"Cooperăm chiar şi cu NATO, dar niciodată nu vom uita ce s-a întâmplat atunci", a afirmat şeful diplomaţiei sârbe.

"Nu trebuie uitat în mod particular pentru că independenţa statului Kosovo este un rezultat al acţiunilor lor", a subliniat Dacic.

"Suntem recunoscători Rusiei pentru ajutorul oferit atunci. Însă, dacă Putin ar fi fost la putere în acel moment, (NATO) nu ar fi avut curaj să ne bombardeze. Cred că Rusia ar fi adoptat o poziţie diferită", a adăugat ministrul.

În anul 1999, aviaţia NATO a bombardat Iugoslavia în încercarea de a opri atacurile forţelor de securitate sârbe împotriva albanezilor din regiunea Kosovo. După 78 de zile de bombardamente, în urma unui armistiţiu, Slobodan Miloşevici, preşedinte iugoslav de la acel moment, şi-a retras trupele din Kosovo.

În timpul bombardamentelor, infrastructura Serbiei a suferit pagube însemnate, dar au fost avariate şi sedii ale unor companii, instituţii media, şcoli, spitale şi monumente culturale, cât şi Ambasada Chinei la Belgrad. Se estimează că în urma bombardamentelor au murit câteva sute de civili, inclusiv trei cetăţeni chinezi.

Kosovo, locuit majoritar de albanezi, şi-a autoproclamat independenţa în 2008, acest act fiind fost recunoscută până în prezent de aproximativ o sută de ţări, între care Statele Unite şi majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Ciprului, Greciei, României, Slovaciei şi Spaniei.