28 aprilie 2018

Un ministru israelian afirmă că "denuclearizarea" Coreei ar ajuta în privinţa acordului cu Iranul

Mircea Olteanu

Yisrael Katz, ministrul israelian pentru Servicii de Informaţii, a declarat că potenţialul succes al eforturilor de "denuclearizare" a Peninsulei Coreea ar oferi preşedintelui american Donald Trump o poziţie mai puternică în ceea ce priveşte potenţiala renegociere a acordului atomic cu Iranul.

Într-un interviu pentru agenţia Reuters, acordat după summitul liderilor celor două Corei, Katz a declarat că potenţiala denuclearizarea a Peninsulei Coreea ar putea avea determina o diminuare a ameninţării unei curse a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu.

"(Trump) ar avea acum mai multă putere împotriva Iranului şi poate ar convinge Uniunea Europeană să nu fie veriga slabă a coaliţiei", a adăugat ministrul israelian.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, dacă statele semnatare nu sunt de acord cu renegocierea acordului.