28 septembrie 2023

Un militar ucrainean dintr-un batalion de informaţii a înotat timp de 14 ore în Marea Neagră, până a fost localizat cu o dronă Bayraktar: Chiar mi-am dorit să trăiesc

Andreea Soare

Un militar ucrainean dintr-un batalion de informaţii militare a înotat timp de 14 ore în Marea Neagră, în luna august, după ce barca în care se afla a fost lovită de un Su-24, scrie UP.

Sursă foto: X/Anton Geraşcenco

La mijlocul lunii august, un militar căruia i se spune „Konan”, din Batalionul Artan al structurilor de informaţii militare ale Ucrainei, desfăşura alături de colegii lui o operaţiune specială în Marea Neagră. La întoarcerea de la locul desfăşurării operaţiunii, un avion rusesc Su-24 a lansat un atac asupra bărcii în care se aflau, astfel că militarul a trebuit să sară din barcă.

Întrucât avea pe el echipamentul militar, acesta a fost nevoit să îl înlocuiască imediat cu o vestă de salvare şi cu un costum termal de scufundări. În doar 20 de minute, se afla deja la 130 de km de ţărm

În interviul oferit de acesta publicaţiei UP, „Konan” a recunoscut că, iniţial, s-a panicat, însă a decis că trebuie să continue să înoate. A înotat în ciuda oboselii şi a deshidratării, timp de 14 ore. După 14 ore, acesta şi-a văzut camarazii într-o barcă, apropiindu-se. Fusese localizat cu ajutorul unei drone Bayraktar.

„Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns să simt pământ sub picioarele mele a fost să îi trimit un mesaj soţiei mele, deşi nu i-am spus ce s-a întâmplat atunci”, a declarat militarul ucrainean.