03 ianuarie 2019

Un lider democrat nu exclude posibilitatea lansării procedurii pentru demiterea preşedintelui Donald Trump

Mihai Draghici

Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat din Statele Unite, a refuzat să excludă posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui Donald Trump, un politician republican, sau a inculpării acestuia după finalizarea anchetei privind ingerinţele ruse, relatează publicaţia The Hill.

Întrebată, într-un interviu acordat postului NBC despre posibilitatea lansării procedurii pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, Nancy Pelosi, desemnată pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a declarat: "Procedura demiterii ar produce multe diviziuni. Nu ar trebui să lansăm procedura demiterii pentru un motiv politic, dar nici nu ar trebui să o evităm din raţiuni politice".

Referindu-se la practica evitării inculpării unui preşedinte al SUA în funcţie, Pelosi a precizat: "Un preşedinte poate fi inculpat după finalul mandatului".

Indiferent de situaţie, Nancy Pelosi a atras atenţia că activităţile Administraţiei Donald Trump vor fi monitorizate mult mai atent de Congres în noua legislatură. Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor în noua legislatură, în timp ce Senatul este controlat în continuare de Partidul Republican.

Donald Trump se va confrunta cu o "nouă lume", a afirmat Nancy Pelosi, într-un interviu acordat cotidianului USA Today. Donald Trump "se obişnuise cu un Congres republican, Camera Reprezentanţilor şi Senatul îi aprobau totul. Nu va mai fi cazul. Supravegherea activităţilor guvernamentale este responsabilitatea Congresului", a spus Pelosi.

Suspiciunile referitoare la activităţile electorale ale lui Donald Trump, vizând contacte cu Rusia şi efectuarea de plăţi pentru evitarea unor scandaluri, vor creşte presiunile şi riscă să conducă la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui SUA, a comentat recent cotidianul The New York Times. Cele mai recente dezvăluiri făcute de procurorii care îl anchetează pe preşedintele Donald Trump şi echipa acestuia conturează portretul unui candidat care a coordonat personal un sistem ilegal pentru manipularea scrutinului prezidenţial din anul 2016. Există indicii că principalii consilieri ai lui Donald Trump au avut mult mai multe contacte cu Rusia decât a recunoscut vreodată preşedintele SUA, comentează editorialiştii Peter Baker şi Nicholas Fandos într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Argumentaţia procurorilor este clară: Trump a înşelat alegătorii / Dar ce înseamnă acest lucru?"

Conform argumentaţiei elaborate de Robert Mueller - procurorul special care anchetează ingerinţele electorale ruse şi contactele echipei de campanie a lui Donald Trump cu Moscova - şi de procurorii din New York, Donald Trump a continuat în secret, în timpul campaniei electorale, eforturile de a face afaceri în Rusia, în contextul în care agenţi ruşi încercau să îl influenţeze. În acelaşi timp, Trump a efectuat plăţi către două femei pentru a bloca dezvăluiri despre relaţii inadecvate, încălcând astfel legislaţia privind finanţarea campaniilor electorale.

"În memorandumul privind cererea de condamnare, procurorii au argumentat că percep eforturile fostului avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, de blocare a dezvăluirilor despre relaţiile acestuia ca fiind o distorsionare a unui scrutin democratic, iar prin extensie îl acuză pe preşedinte de înşelarea electoratului, punând atfel sub semnul întrebării legitimitatea victoriei în alegerile prezidenţiale", au explicat editorialiştii The New York Times.

În memorandum, procurorii din New York l-au descris pe Donald Trump, identificat drept "Individul 1", ca fiind complice la efectuarea plăţilor, o situaţie ce aminteşte de Scandalul "Watergate", care l-a vizat pe fostul preşedinte Richard Nixon. "(...) Michael Cohen a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din culise. A făcut acest lucru prin organizarea unor plăţi secrete şi ilegale pentru reducerea la tăcere a două femei care altfel ar fi făcut publice presupusele relaţii extraconjugale cu Individul 1. În acest mod, Cohen a indus în eroare alegătorii prin ascunderea unor fapte despre care a crezut că ar fi avut impact substanţial asupra alegerilor", au argumentat procurorii.

"Donald Trump a respins argumentaţia procurorilor, iar actualul avocat al preşedintelui, Rudolph Giuliani, a minimizat importanţa potenţialelor încălcări ale reglementărilor de finanţare a campaniei. Însă unii politicieni democraţi afirmă că situaţia poate conduce la demitere", a subliniat NYT, observând că echipa juridică a preşedintelui se confruntă acum cu o nouă problemă - acuzaţiile de încălcare a legii privind finanţarea campaniei. Până acum, avocaţii lui Donald Trump se concentrau doar pe respingerea suspiciunilor de colaborare cu Moscova şi de obstrucţionare a justiţiei, strategia fiind cea de contestare a credibilităţii procurorului special Robert Mueller.

"Până acum, erau două acuzaţii diferite, ori suspiciuni, cum s-ar putea numi. Una era complicitate cu ruşii. Alta, obstrucţionarea justiţiei şi toate lucrurile care decurg din asta. Acum, apare a treia - că preşedintele se află în centrul unei fraude masive împotriva poporului american", a observat congresmanul democrat Jerrold Nadler, viitorul preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice din Camera Reprezentanţilor.

Avocatul Rudolph Giuliani susţine că preşedintele Donald Trump nu va putea fi inculpat, deoarece plăţile respective nu sunt contribuţii la campania electorală.

La rândul său, congresmanul Jerrold Nadler afirmă că s-ar putea întruni criteriile pentru procedura demiterii, precizând că va cere în ianuarie Comisiei pentru Afaceri Juridice să investigheze cazul. Nadler a precizat că acest lucru nu va conduce automat la declanşarea procedurii demiterii. "Sunt acuzaţii suficient de grave pentru a justifica demiterea? Aceasta este o altă întrebare", a explicat congresmanul democrat.

Poziţia prevalentă la Departamentul Justiţiei este că un preşedinte în funcţie nu poate fi inculpat, dar acest lucru nu înseamnă că un preşedinte nu poate fi pus sub acuzare după încheierea mandatului. Procurorii din New York au examinat termenul de prescriere din legea privind finanţarea campaniilor electorale şi cred că pot fi formulate acuzaţii la adresa lui Donald Trump dacă nu va fi reales, a declarat un oficial citat de NYT.

Deşi Donald Trump şi Casa Albă au încercat să minimizeze noile acuzaţii, alţi politicieni republicani nu sunt de acord cu această poziţie. Informaţiile prezentate în cazul lui Michael Cohen "aduc pe masa discuţiilor demiterea şi nu pot să nu mă gândesc că aceasta este direcţia", a admis politicianul republican Rob Stutzman, unul din criticii preşedintelui SUA.

Camera Reprezentanţilor poate decide suspendarea preşedintelui SUA cu majoritate simplă, dar procesul care va urma în Senat necesită două-treimi din voturi pentru demiterea liderului de la Casa Albă. În acest context, Donald Trump este ferit de riscul destituirii dacă nu ar fi abandonat de 20 de senatori republicani.

"În acest context, deşi unii politicieni liberali insistă ca democraţii să declanşeze procedura demiterii, liderii Partidului Democrat sunt reticenţi, temându-se de represalii politice", a notat NYT.

Imediat după scrutinul parlamentar parţial, Donald Trump a ameninţat că Senatul SUA, care va fi controlat în continuare de Partidul Republican, va investiga politicieni democraţi în cazul în care Camera Reprezentanţilor va lansa anchete împotriva sa.