11 noiembrie 2021

Un lider al talibanilor cere foştilor piloţi militari afgani să rămână în ţară şi să apere Afganistanul

Andreea Soare

Un lider al talibanilor a cerut, miercuri, foştilor piloţi militari afgani să rămână în ţară, promiţându-le că sunt protejaţi de o amnistie naţională şi că nu vor fi arestaţi, scrie military.com.

Sursă foto: Twitter

Comentariile purtătorului de cuvânt al guvernului talibanilor, Zabihullah Mujahid, vin în contextul informaţiilor din presă potrivit cărora mai mult de 140 de piloţi afgani şi colegii acestora, antrenaţi de SUA, au părăsit Tadjikistanul, marţi, în cadrul unei evacuări coordonate de SUA, la trei luni de când talibanii au preluat controlul ţării.

Piloţii afgani militari au jucat un rol esenţial, alături de omologii americani, în războiul de 20 de ani dus împotriva insurgenţilor talibani, un război care s-a încheiat cu retragerea trupelor americane, la finalul lunii august. Atacurile aeriene ale armatei afgane au provocat multe victime în rândul talibanilor şi a dus, în mod repetat, la mutarea acestora din diferite poziţii pe care le controlau în mai multe părţi ale ţării.

Pe măsură ce guvernul afgan de destrăma şi talibanii preluau controlul asupra Afganistanului, zeci de piloţi militari afgani plecau către ţările din Asia Centrală, inclusiv în Tadjikistan şi Uzbekistan.

În cadrul unei conferinţe de presă, Mujahid a fost întrebat ce părere are despre evacuarea piloţilor militari care, potrivit NYT, au fost duşi în EAU.

„Mesajul meu este că nu există vreo problemă de securitate pentru ei în Afganistan, nu avem vreun plan să îi arestăm, am anunţat o amnistie naţională”, a spus acesta. Potrivit lui Mujahid, piloţii, fie că sunt civili sau militari, pot veni să lucreze în serviciul ţării.

„Este regretabil că un număr de piloţi a decis să plece sau că pleacă”, a adăugat acesta.

Potrivit Reuters, chiar înainte ca talibanii să preia puterea în Afganistan, piloţii militari antrenaţi de SUA, care vorbeau şi limba engleză, deveniseră ţintele talibanilor din cauza pagubelor pe care le-au adus talibanilor în timpul războiului. Deşi noii conducători ai Afganistanului au anunţat în repetate rânduri că vor va foştii militari să se întoarcă pentru a-şi servi ţara, mulţi piloţi au declarat pentru Reuters că se tem să nu fie ucişi dacă se întorc în Afganistan.