24 septembrie 2021

Un lider al talibanilor anunţă că vor fi reluate pedepsele extreme precum execuţiile şi mutilările

Andreea Soare

Fost lider taliban al politicii religioase, Mullah Nooruddin Turabi, a declarat că pedepsele extreme precum execuţiile şi tăierea mâinilor vor fi reluate în Afganistan, scrie BBC.

Sursă foto: Mediafax

 Mullah Nooruddin Turabi, care acum se ocupă de închisorile din Afganistan, a declarat pentru AP că mutilările au fost, în trecut, „necesare pentru securitate (n.r. a ţării)”. Potrivit acestuia, aceste pedepse ar putea să fie ascunse, acum, ochilor publicului, spre deosebire de cum erau desfăşurate în timpul fostei conduceri a talibanilor, din anii 1990.

Cu toate acestea, Turabi a respins criticile oamenilor privind execuţiile publice.

„Nimeni nu ne va spune nouă ce legi să adoptăm”, a subliniat acesta.

Afirmaţiile lui Turabi sunt, totuşi, opuse declaraţiilor liderilor guvernului talibanilor, care promit că vor avea o abordare mai „blândă” în noua conducere.

Informaţii privind încălcarea drepturilor omului au început să vină, însă, din mai multe părţi ale ţării. De exemplu, joi, Observatorul Drepturilor Omului a avertizat că talibanii caută, în Herat, „femei cărora le înterzic dreptul la libertatea de mişcare şi le cer să aibă o anumită vestimentaţie”. În august, aceeaşi organizaţie susţinea că luptătorii talibani s-au aflat în spatele masacrului a nouă membri ai minorităţii herat.

„În legea sharia este clar: pentru cei care vor să întreţină relaţii intime şi sunt necăsătoriţi, fie că este vorba despre un băiat sau o fată, pedeapsa este de 100 de bice, în public”, spunea un judecător taliban, Haji Badruddin, înainte ca talibanii să preia conducerea Kabulului, în august.

„Însă pentru oricine este căsătorit, trebuie bătuţi cu pietre până la moarte... Pentru cei care fură: dacă se dovedeşte, le vor fi tăiate mâinile”, a continuat acesta. De asemenea, criminalii erau executaţi prin împuşcarea în cap de către un membru al familiei victimei criminalilor.

Turabi – cunoscut pentru pedepsele pe care le aplica celor care ascultau muzină non-religioasă - a declarat pentru AP că, deşi pedepsele dure vor continua să existe şi să fie aplicate, grupul va permite oamenilor să folosească televizoarele şi telefoanele.

Potrivit acestuia, guvernul talibanilor dezbate acum dacă pedepsele extreme ar trebui să fie desfăşurate în public sau nu.

Ultima dată când talibanii s-au aflat la putere, în anii 1990, pedepsele erau desfăşurate în stadionul din Kabul.