07 decembrie 2018

Un lider al mişcării "Vestele galbene" din Franţa, acuzat de instigare la proteste ilegale

Mihai Draghici

Eric Drouet, unul dintre liderii Mişcării de protest "Vestele galbene", a fost convocat vineri la Parchetul din Paris, după ce a declarat că manifestanţii ar trebui să atace sediul Preşedinţiei, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Sursă foto: Mediafax

Eric Drouet, un şofer care este unul dintre liderii mişcării de protest din Franţa, a declarat pe o reţea de socializare online: "Sâmbătă, va fi Palatul Elysée. Sâmbăta aceasta va trebui să avansăm spre Elysée".

Parchetul din Paris şi Poliţia au declanşat o anchetă pentru "provocare" şi instigare la organizarea unui "protest ilegal".

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a îndemnat miercuri formaţiunile politice să lanseze un apel clar la încetarea protestelor violente. "Preşedintele a îndemnat forţele politice şi sindicale, precum şi patronatele să transmită un apel clar şi explicit la calm", a declarat miercuri Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris. "În acest moment, nu mai este vorba despre opoziţie politică, ci despre opoziţia faţă de Republică", a subliniat Benjamin Griveaux, prezentând poziţia preşedintelui Franţei.

Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbăta trecută la protestele organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul francez de Interne.